Азартні ігри з "Газпромом": Транзит блакитного палива з РФ через Україну впав на чверть, однак монополії Путіна доведеться платити по повній

Транзит газу через Україну до Європи у лютому 2021 року склав 2,9 млрд кубометрів, що на 25% менше, ніж у січні. Як повідомляє Оператор ГТС України, на динаміку транзиту вплинула ринкова кон’юнктура в країнах ЄC: у зв’язку з підвищеним попитом та волатильністю цін трейдери розпочали активний відбір газу з підземних сховищ, зазначають Патріоти України.

Сумарно у січні-лютому 2021 року обсяги транзиту становили 6,77 млрд кубометрів газу.

З них у західному напрямку ОГТСУ протранзитував 6,11 млрд кубів газу: до Польщі - 684 млн кубометрів, до Словаччини — 3,81 млрд кубометрів, до Угорщини — 1,62 млрд кубометрів.

У південному напрямку транзит склав 1,09 млрд кубометрів: у Румунію — 309 млн кубів, у Молдову — 781 млн кубів.

«Наразі динаміка обсягів транзиту свідчить, що українська ГТС здебільшого виступає балансуючою потужністю у разі коливань попиту на газ в країнах ЄС чи технічних обмежень інших газогонів», — заявили у ОГТСУ.

«За умовами договору з Газпромом ми отримуємо кошти за весь обсяг замовлених потужностей незалежно від обсягів транзиту(ship or pay). Але українська ГТС спроможна транзитувати на 100 млрд кубометрів газу на рік більше, ніж обумовлено контрактом. Сьогодні ми бачимо, що наша ГТС виконує роль балансуючої потужності, коли повністю завантажені газопроводи Ямал, Турецький потік та Північний потік-1, — зауважив гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон. — Ми маємо достатньо гнучкої потужності, щоб гарантувати постачання газу в Європу у випадку відключень чи планового обслуговування інших газогонів. Але ця ситуація не має сприйматися як належне. У разі відсутності значних обсягів транзиту в майбутньому ГТС має бути оптимізована згідно з реальним попитом для зниження операційних витрат та забезпечення економічно обґрунтованого тарифу для споживачів та комерційних клієнтів».

Транзитна угода між Нафтогазом України та Газпромом, укладена наприкінці 2019 року строком на п’ять років. Вона передбачає бронювання Газпромом потужностей для транзиту в обсязі 65 млрд кубометрів у 2020 році та по 40 млрд кубометрів у 2021−2024 роках.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...