Багато українців будуть позбавлені пенсій: Експерти розповіли, у кого і за що заберуть виплати

Багато українців ризикують залишитися без пенсій із різних причин. Пенсію можуть забрати, як в результаті виявленої підробки в документах, за якими вона була призначена, так і через елементарні помилки в документах. Пенсії можуть забрати як назовсім, так і на час - до з'ясування обставин, передають Патріоти України.

Закон чітко називає причини, за якими українців можуть позбавити пенсій. Так може статися:

  • через підроблені документи, за якими була отримана пенсія;
  • через помилку у прізвищі або імені пенсіонера;
  • якщо пенсіонер живе за кордоном;
  • якщо пенсіонер не отримує пенсію понад 6 місяців поспіль;
  • якщо пенсіонер-переселенець раптово змінює місце проживання.

У будь-якому з цих випадків пенсіонер може оскаржити припинення виплат у суді. Однак за процедурою він повинен спочатку звернутися з відповідною заявою до ПФУ та отримати звідти письмову відповідь на свій запит. І лише після цього він може звернутися до суду. Розглянемо кожну причину окремо.

Пенсія отримана за підробленими документами

У цьому випадку не тільки припиняють виплату пенсії, а й можуть вимагати від одержувача, щоби він повернув незаконно виплачені йому гроші.

Помилка в паспортних даних пенсіонера

Стаж, який був отриманий пенсіонером до запровадження електронного обліку, повинен бути підтверджений його трудовою книжкою. Якщо Пенсійний фонд знайде в ній помилку, то цей стаж можуть анулювати. І в такому випадку людині може не вистачити років для того, щоб вийти на пенсію.

Припинення виплат через тривале перебування за кордоном

На час проживання пенсіонера за кордоном йому припиняють виплату пенсії в Україні. Після повернення додому пенсію можуть автоматично не повернути. І тоді доведеться звертатись із заявою до Пенсійного фонду.

Пенсіонер тривалий час (понад 6 місяців) не отримує свою пенсію

У цьому випадку, якщо по банківській карті пенсіонера немає ніякого руху коштів, і гроші протягом півроку і більше не знімають, то виплату пенсії можуть припинити до з'ясування обставин.

Переселенець змінив місце проживання

Цей факт може з'ясуватися в результаті перевірки представниками Державної міграційної служби. Якщо раптом виявиться, що пенсіонер фактично проживає не там, де він значиться офіційно, то з наступного місяця після виявлення цього факту виплати припиняють.

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...