Банки в Україні перепишуть ставки за кредитами для малого бізнесу: Ось на що чекати до кінця року

В Україні до кінця 2024 року очікується зниження ставок за цільовими кредитами для малого та середнього бізнесу (МСБ) на 1-1,5%. У результаті відсотки становитимуть від 13,5% до 16% річних. Найдешевшими будуть т.зв. енергокредити. Про це OBOZ.UA розповіла директорка департаменту малого та середнього бізнесу Глобус Банку Оксана Шульга, передають Патріоти України.

На початку серпня, для порівняння, середня ставка кредитів для МСБ становить 18%. Ще 2023-го вона була на рівні 19%. "Найнижчі ставки, а це 13,5% річних, будуть запропоновані щодо енергокредитів на придбання та встановлення альтернативних джерел харчування", – пояснила банкірка. Це зокрема сонячні панелі, теплові насоси, а також створення на підприємствах нової енергогенерації тощо.

Шульга також розповіла, що з вересня до листопада ставки за цільовими кредитами для МСБ на придбання основних засобів ведення бізнесу (обладнання, транспорт та ін.) можуть скоротитися на 1-1,5% – до 16% річних. На її думку, це буде прямим наслідком зниження облікової ставки НБУ до 13%.

Як зазначила банкірка, цільові кредити мають низку переваг, а тому досить популярні. Зокрема, предмет фінансування стає запорукою за кредитом. Тобто позичальнику не потрібні додаткові ресурси забезпечення кредиту.

Загалом за перші півроку 2024-го середня сума кредитів для бізнесу становила 1,2 млн грн на термін від 1 до 5 років. Найактивніше позики брали підприємства:

  • виробничої, промислової та будівельної галузей – до 60% від загальної кількості;
  • торгівлі та сфері послуг – по 15% кредитів.

Втім, понад 64% таких кредитів припадає на державні програми (разом із компенсаційними програмами відшкодування від місцевої влади). Інші кредити видаються за партнерськими програмами, запровадженими банками разом із виробниками і постачальниками устаткування ведення бізнесу.

В Україні стрімко переписали ціни на популярний продукт: Чого чекати далі

середа, 7 серпень 2024, 9:08

Ціни на кавуни в Україні знизилися майже вдвічі. Причина - сильна спека, через яку виробники прагнуть якнайшвидше продати свою продукцію. Про це повідомив провідний науковий співробітник Інституту аграрної економіки Богдан Духницький, передають Патріот...

По всьому світу обвалилися ціни на ключовий продукт: Яка причина і що буде далі

середа, 7 серпень 2024, 8:36

Ціна на цукор впала до найнижчого рівня з жовтня 2022 року через розпродаж на світових ринках та збільшення поставок з Бразилії. Перспективи збільшення виробництва в Індії також покращують пропозицію цукру на ринку. Про це пише Bloomberg, передають Пат...