"Бавовна" дала свій ефект: Куйбишевський НПЗ повністю зупинився після удару дронів

Російський Куйбишевський нафтопереробний завод від міста Самара на Волзі зупинив все виробництво через проблеми, заподіяні атакою українського безпілотника минулого тижня, передають Патріоти України з посиланням на Reuters.

Раніше на цьому тижні джерела в галузі повідомили про те, що Куйбишевський НПЗ, що належить "Роснафті", зупинив CDU-5, одну з двох установок первинної переробки, вивівши з ладу половину своєї потужності. Одне з джерел повідомило, що CDU-4 не постраждав від атаки дрона, але через технічний зв'язок із пошкодженим CDU-5 не зміг працювати без нього.

Як зазначає агентство, зупинка посилюють труднощі російського нафтопереробного сектора, оскільки необхідність екстреного ремонту після численних атак дронів ускладнила постачання.

За підрахунками Reuters, близько 14% нафтопереробних потужностей Росії було зупинено атаками дронів, включаючи Куйбишевський НПЗ, а країна цього місяця збільшила імпорт бензину із сусідньої Білорусі, щоб вирішити проблему можливого браку палива.

Росія також заборонила експорт бензину на шість місяців, починаючи з 1 березня, щоб спробувати запобігти зростанню внутрішніх цін на паливо.

Проте труднощі російських НПЗ дещо полегшилися, повідомили Reuters три джерела, оскільки відновилася робота на одному з агрегатів Рязанського нафтопереробного заводу, який набагато більший за Куйбишевський НПЗ.

Удари дронів по НПЗ

Минулого тижня видання Financial Times повідомило, що США закликали Україну припинити атаки на російську енергетичну інфраструктуру. Вашингтон побоюється, що удари по російським НПЗ можуть призвести до зростання світових цін на нафту та бензин.

Прогноз щодо цін в Україні покращився, але є п'ять серйозних ризиків: У НБУ дали пояснення

субота, 27 квітень 2024, 8:49

Національний банк України (НБУ) покращив прогноз інфляції на 2024 рік з 8,6% до 8,2%. При цьому в країні зберігаються п'ять ризиків, які можуть призвести до прискорення зростання цін. І головний із них - події, безпосередньо пов'язані з повномасштабною...

Яким буде курс долара в Україні найближчим часом: Фінансовий експерт озвучив прогноз

субота, 27 квітень 2024, 6:58

Найближчим часом в Україні курс долара не зростатиме, зокрема до 50 грн і вище. Проте Нацбанк України намагатиметься повільно привести гривню до 40-41 грн за долар, що наразі обумовлено економічними чинниками. А нинішні курсові коливання насправді не п...