Бережіться! Містять небезпечні речовини: Українцям у магазинах підсовують фальсифікати сиру й масла

В Україні в магазинах продають різні небезпечні фальсифікати молочних продуктів, зокрема сиру та масла. Щоб не купити такий товар, варто звертати увагу на маркування. Про це у коментарі "Обозревателю!" розповів професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів НУБіП Олександр Савченко, передають Патріоти України.

Він радить споживачам вибрати виробника, у якому точно впевнені, та купувати продукцію у нього. "Щодо масла в нас основна фальсифікація – додають рослинний жир. Молочний жир корисний, у всіх аспектах він потрібен, але він дорогий, він дорожчий, ніж рослинний. А ось рослинний жир, зокрема найдешевший зараз – пальмовий, його, як правило, і додають у продукт. Тут є дві сторони. З одного – обман покупців, тому що продукт має коштувати дешевше, а з іншого боку там ще є важливість у тому, що цей продукт стає неякісним", – пояснює Савченко.

Якщо викласти на тарілку це неякісне масло (до якого додали пальмовий жир), то за кімнатної температури воно почне розтікатися. І для того, щоб консистенцію зробити таку ж, як у вершковому маслі, застосовують спеціальну теплову обробку і зазвичай обробляють цей жир при температурі понад 220 градусів. Унаслідок цього утворюються речовини, які можуть завдати шкоди здоров'ю, каже професор.

"І ось у цьому самому біда, що покупець про це не знає. А там утворюються трансізомери, і вони викликають через деякий час утворення ракових клітин в організмі. І трансізомери нормуються за ГОСТом, їх не повинно бути більше 6%, це природне тло, яке притаманне молочному жиру та тваринним жирам взагалі. А от у рослинних жирах, якщо їх обробити у такий спосіб, утворюється безліч трансізомерів і це вже пряма загроза здоров'ю", – підкреслив Савченко.

Через додавання цього жиру консистенція масла стає така ж, як у вершковому маслі, він (цей шматок) пружно стоятиме і не розтікатиметься. Тому виробники і йдуть на це, щоби не розпізнали фальсифікацію.

Експерт зазначив, що в магазинах насамперед мають бути сири та масла з етикетками. Тому споживачам варто насамперед дивитися на маркування обраного товару. "Зараз законодавство суворо вимагає, щоб у нас було все, що в цьому продукті, написане на етикетці. Якщо воно не відповідає етикетці, то це вже злочин – навмисна фальсифікація. Тому зазвичай ті виробники, які виробляють продукцію у великій кількості, тобто великі заводи, зараз дуже мало фальсифікують", – підсумував фахівець.

Джерело: Обозреватель

Українці можуть "купити" собі пенсію: Що треба знати і скільки потрібно платити

субота, 22 лютий 2025, 8:56

Українці, які не мають офіційної роботи, можуть купувати стаж для отримання високої пенсії в майбутньому. Причому легально – для цього вони мають сплачувати добровільні страхові внески. Розмір внеску можна визначати самостійно, однак для нарахування по...

Курс долара до кінця лютого злетить? Експерт пояснив, чи досягне він 43 гривень

субота, 22 лютий 2025, 6:00

У лютому курс долара в Україні відчуває на собі вплив двох основних факторів, які підтримують стабільність іноземної валюти. Завдяки цьому офіційний курс американської валюти до гривні продовжує залишатися стабільним, а готівковий долар не надто відріз...