Чекаємо в Одесі, а далі на українську Антарктику: Україна купила легендарний британський криголам James Clark Ross

Україна придбала у Великобританії легендарний криголам James Clark Ross (Джеймс Кларк Росс). Про це повідомляє у Facebook Національний антарктичний науковий центр. Акт про купівлю Україною James Clark Ross підписали НАНЦ і установа “Дослідження та інновації”, до складу якої входить Британська Антарктична служба, зазначають Патріоти України.

Планується, що криголам прийде в Одесу на початку осені.

За словами директора НАНЦ Євгена Дикого, придбання судна відкриває для України багато нових можливостей.

Він зазначив, що останні 20 років в країні не було власного криголама для антарктичних досліджень, що значно обмежувало роботу вчених. James Clark Ross планують використовувати для дослідження Південного океану, а в подальшому, можливо, і Арктики.

“А ще для нас цей криголам має цінність як символ, адже саме він привіз першу українську антарктичну експедицію на колишню британську станцію «Фарадей» – зараз нашу «Академік Вернадський» – 1996 року”, – додав Дикий.

Як повідомили в НАНЦ, протягом останніх 30 років криголам виконував роль світової дослідницької платформи для біологічних, океанографічних і геофізичних досліджень.

James Clark Ross був побудований компанією Swan Hunter Shipbuilders у Волсенді (Великобританія) і урочисто спущений на воду в 1990 році. Судно взяло участь у першому міжнародному дослідженні з оцінки запасів криля в Атлантичній частині Південного океану. Отримані дані досі використовуються в моделях оцінки криля.

На судні також застосовувалися різні технології відбору донних відкладень в таких місцях, де це раніше було неможливо. А дослідження поверхні в Арктиці на James Clark Ross дало нові дані про масштаби і вплив зміни клімату на цей полярний регіон.

В Україні можуть підвищити податки? Експерт пояснив, чого очікувати найближчим часом

п’ятниця, 10 травень 2024, 10:59

В Україні розглядають можливість підвищення податків, оскільки протягом двох років війни їх не збільшували. Якщо таке підвищення відбудеться, воно ймовірно буде незначним, можливо, на 10% або навіть менше, з урахуванням зовнішньої допомоги, що надаєтьс...

В Естонії заявили про зменшення кількості біженців з України: Стала відома причина

п’ятниця, 10 травень 2024, 9:58

В Естонії фіксується зменшення кількості біженців з України, які приїхали до цієї балтійської країни через широкомасштабну військову агресію з боку РФ. . За даними естонського відомства, така ситуація фіксується за останні шість місяців. Так, з початку...