Чи буде нова газова криза в Україні: Озвучено прогноз

Нова "газова криза" для України ймовірна - в російсько-українських відносинах вже існує прецедент, коли ми мали "нульовий" транзит російського газу через українську ГТС. Але Київ на сьогоднішній день має стратегічну перевагу над Москвою. Таку думку висловив політолог Владислав Сердюк, коментуючи заяви керівника "Нафтогазу" Андрія Коболєва про високу ймовірність нової газової кризи, повідомляють Патріоти України.

Обхідних газопроводів, що можуть "покрити" споживання російського газу, в Європі ще немає, а гілки Турецького потоку ще не підведені до Угорщини. В крайньому разі, європейським країнам треба буде розпочати викачку газу зі сховищ, якщо Україна і Росія не домовляться. Що є дуже малоймовірним, – пояснив експерт.

Чому Коболєв заговорив про нову газову кризу?На його думку, Росія спробує створити штучну кризу після 2019 року, починаючи з 1 січня, як це було в 2009. Ця криза дасть змогу Росії "проштовхнути" власний інтерес. В України та Росії закінчується договір і "Газпром" на перемовинах "займає позицію незрозумілу і тягне час", вважає Коболєв.

На думку Сердюка, сьогодні головним завданням офіційного Києва є закачати у сховища газ, аби підготуватися до зими і можливої кризи. За даними експерта, сьогодні маємо 9,5 кубічних мільярдів в сховищах, а для 100% теплої зими потрібно близько 17 мільярдів. Темпи нарощування – 12 мільйонів кубометрів на добу. "Тобто, мусимо встигнути до початку опалювального сезону", – додав експерт.

Він також зауважив, що навіть підписання договору на умовах Росії спричинить подорожчання газу в Україні. На сьогоднішній день ціна, яку пропонує Росія, вища на 47% ніж об'єктивна, встановлена арбітражем – близько 517 доларів за 1 тисячу кубічних метрів (в 2014 "Газпром" продавав газ Україні за 485 доларів).

Джерело: 24 канал

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...