Чи буде нове підвищення цін на електроенергію і скільки може коштувати світло: У владі розставили крапки над "і"

Український уряд не планує нових підвищень тарифів на електроенергію до 30 квітня 2025 року, залишаючи їх на рівні 4,32 грн/кВт*год. Держава продовжує субсидувати частину вартості електроенергії для населення. Про це у бліцінтерв'ю OBOZ.UA розповіла заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук, передають Патріоти України.

У травні 2024 року уряд ухвалив рішення про встановлення нового тарифу на електроенергію для індивідуальних та колективних побутових споживачів на рівні 4,32 грн/кВт*год

Світлана Гринчук пояснила, що новий тариф покриває виключно собівартість виробництва електроенергії двома державними енергокомпаніями – "Енергоатомом" та "Укргідроенерго". Вона зазначила, що ринкова вартість електроенергії зараз складає близько 7,5 грн/кВт*год, тобто тариф для населення субсидується державою.

"Раніше тариф був на рівні 2,64 грн/кВт*год. Тоді держава також субсидувала населення, оскільки цей тариф не покривав значної частини реальної ціни", – наголосила Гринчук.

Через значні руйнування об'єктів енергетики, викликані військовими діями, держава змушена спрямовувати великі кошти на їхнє відновлення. Це одна з причин, чому уряд не може фінансово підтримувати населення в тих обсягах, що раніше. Проте, навіть попри складну ситуацію в енергетиці, держава продовжує компенсувати частину тарифу для побутових споживачів.

Пільгова ціна на електроенергію для населення можлива завдяки механізму ПСО (спеціальні обов'язки із забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії). Цей механізм дозволяє державі підтримувати населення, субсидуючи різницю між ринковою вартістю електроенергії та встановленим для населення тарифом.

За словами Гринчук, вартість електроенергії для українських побутових споживачів після підвищення тарифу залишається однією з найнижчих в Європі. Наприклад, у Молдові, Болгарії чи Македонії тарифи значно вищі.

Кошти, отримані від підвищення тарифу, спрямовуються на ремонт та відновлення енергетичної інфраструктури. Завдяки цим коштам, у 2023 році вдалося відремонтувати близько 20 ГВт потужності та додати до системи ще 3 ГВт, що дозволило підготувати енергетичну систему до зими.

Наразі уряд не має планів щодо нового підвищення цін на електроенергію. Продовження дії механізму ПСО до 30 квітня 2025 року забезпечить стабільність тарифів на найближчий період, що дозволить споживачам планувати свої витрати та зберігати доступ до електроенергії за прийнятною ціною.

Відключення світла вночі тривають: В "Укренерго" пояснили, чому немає електроенергії та чи пов'язане це з експортом

понеділок, 22 липень 2024, 17:50

В Україні нічні відключення світла спричинені значним дефіцитом електроенергії через втрати генеруючих потужностей внаслідок обстрілів, а також підвищеним нічним споживанням. Попри дезінформацію, Україна не експортує вночі електроенергію до Європи, а н...

Чи буде нове підвищення цін на електроенергію і скільки може коштувати світло: У владі розставили крапки над "і"

понеділок, 22 липень 2024, 16:59

Український уряд не планує нових підвищень тарифів на електроенергію до 30 квітня 2025 року, залишаючи їх на рівні 4,32 грн/кВт*год. Держава продовжує субсидувати частину вартості електроенергії для населення. Про це у бліцінтерв'ю OBOZ.UA розповіла за...