Чи можливе ще одне зростання цін на електроенергію: Чого чекати українцям

Нового підвищення тарифів на електроенергію в Україні найближчим часом не планується, а встановлений тариф у 4,32 гривні за кіловат залишається зафіксованим до 30 квітня 2025 року. У разі нових руйнувань енергетичної інфраструктури фінансування буде здійснюватися за рахунок інших джерел, переважно міжнародної допомоги. Про це повідомив голова Державної інспекції енергетичного нагляду (Держенергонагляд) України Руслан Слободян в ефірі телемарафону, передають Патріоти України.

Зміни тарифів на електроенергію залишаються актуальним питанням, особливо в умовах руйнувань енергетичної інфраструктури країни через військові дії.

Слободян підкреслив, що новий тариф на електроенергію, який було встановлено на рівні 4,32 гривні за кіловат, залишається зафіксованим до 30 квітня 2025 року. Це підвищення, що становить 60%, стало вимушеним кроком на тлі масованих обстрілів і ударів по енергетичній інфраструктурі України. Проте нових змін у тарифах найближчим часом не передбачається.

Кошти, отримані від підвищення тарифів, будуть спрямовані на відновлення об'єктів державної генерації. Однак ці кошти ще не надходили, оскільки перші платіжки з новими тарифами споживачі отримуватимуть лише на початку липня. Це означає, що ресурси для відновлення енергетичної інфраструктури ще не доступні, але вони стануть важливим джерелом фінансування в майбутньому.

Руслан Слободян зазначив, що у разі нових руйнувань енергетичної інфраструктури, Україна буде змушена залучати інші джерела фінансування, головним чином міжнародну допомогу. "Якщо будуть нові якісь пошкодження, то все-таки будемо залучати інші джерела фінансування, головним чином – міжнародну допомогу", – пояснив він.

Уникнути підвищення тарифів було неможливо через значні руйнування та необхідність відновлення енергетичних об'єктів. "Разом з тим уникнути цього підвищення тарифів не було можливості....Ці підвищення, якщо ми пам'ятаємо, там озвучувалися досить суттєво вищі параметри. Орієнтувалися на ринкову вартість електроенергії – 7 грн 50 коп., але прийшли до такої компромісної величини в 4 грн 32 коп.", – додав він.

Треба було ховати в трилітрові? Податкова побачить закордонні рахунки українців вже за кілька тижнів. Чим це обернеться для пересічних громадян

неділя, 30 червень 2024, 17:00

Податкова скоро отримає інформацію про стан банківських рахунків резидентів України за кордоном, а також цілу низку фінансової інформації. Про це повідомила пресслужба Державної податкової служби України. . Що це означає та як вплине на пересічних укр...

У Норвегії запрацюють нові правила працевлаштування українських біженців: Чого чекати

неділя, 30 червень 2024, 11:54

З 1 липня 2024 року у Норвегії запрацюють нові правила працевлаштування українських біженців. Зміни торкнуться тільки тих громадян, які влаштовуються на роботу водієм автобуса. Про це пише видання NTB. Згідно з ініційованими змінами норвезького уряду, ...