Дерипаска гучно плаче: Шведи заборонили постачання запчастин на російські заводи

Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив про те, що Quintus Technologies AB відмовилася поставляти запчастини для промислового преса групи «ГАЗ» під «абсолютно надуманим приводом».

«Група ГАЗ» Олега Дерипаски залишилася без запчастин до шведського обладнання, повідомляють Патріоти України.

Шведська Quintus Technologies AB відмовилася поставляти деталі для промислового преса гідроеластичного штампування. Це обладнання на ГАЗі офіційно запустили в 2011 році. Прес необхідний, зокрема, для виробництва дослідних зразків і дрібносерійних партій «Газелі Next».

Проблема виникла не з вини Quintus Technologies AB, розповіло «Коммерсанту» знайоме з ситуацією джерело. Шведський регулятор не видав ліцензію на експорт через використання преса для випуску продукції подвійного призначення. Єдина продукція подвійного призначення ГАЗу - це автомобілі «Урал», які використовуються в тому числі Міноборони та Росгвардією. У 2019-му автозавод «Урал» вийшов зі складу групи ГАЗ, але все ще залишається в периметрі спецінвестконтракта ГАЗу, що передбачає збереження співробітництва з поставок комплектуючих. При цьому про використання шведського преса для випуску машин «Урал» не повідомлялося.
У групі ГАЗ називають зупинку преса гідроеластичного штампування через відсутність запчастин для сервісного обслуговування «критичною» для заводу. Альтернативних постачальників деталей для цього преса немає - запчастини для нього випускає тільки сам виробник преса.
Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив про те, що Quintus Technologies AB відмовилася поставляти запчастини для промислового преса групи «ГАЗ» під «абсолютно надуманим приводом». На думку глави відомства, «це абсолютно штучна логіка, висмоктана з пальця».
Мінфін США ввів рестрикції проти Дерипаски і підконтрольних йому компаній, включаючи «Русал», «Базовий елемент», En +, «Російські машини», «Євросибенерго» і «Група ГАЗ» в квітні 2018 року. Їх активи в країні заморожуються, а американським громадянам заборонено вести з ними бізнес.
У січні 2019 року санкції з «Русала», En + і «Євросибенерго» були зняті, але це коштувало Дерипасці контролю в підприємствах. Обмеження щодо «Групи ГАЗ» до сих пір не вступили в силу: Мінфін США кілька разів переносив їх дедлайн. Так, в липні цього року американська сторона в черговий раз продовжила відстрочку введення санкцій для «Групи ГАЗ» до 22 січня 2021 року.
Тепер група «ГАЗ» зобов'язана протягом п'яти днів після закриття кожного кварталу надавати Мінфіну США фінансові звіти та протоколи засідань ради директорів, звіти про склад ради та зміни в ньому, а також списки будь-яких планованих і створених нових спільних підприємств. Аналогічний порядок звітності встановлено для фінансових угод «ГАЗу» на суму від $ 5 млн і більше.
Крім того, група зобов'язана протягом п'яти днів після закінчення кожного місяця підтверджувати для OFAC (Office of Foreign Assets Control, підрозділ Мінфіну США, що відповідає за правозастосування в області санкцій), що не діє від імені Дерипаски або інших осіб, включених в санкційні списки, і що контроль над компанією покладено виключно на раду директорів і її акціонерів.
Сам Дерипаска вже заявляв про можливе банкрутство і націоналізацію компанії через санкції США. Бізнесмен упевнений, що, якщо санкції наберуть чинності, у групи немає шансів вижити, так як багато постачальників і партнерів вже припинили роботу з заводом через ризик вторинних санкцій.

Яким буде курс долара в Україні найближчим часом: Фінансовий експерт озвучив прогноз

субота, 27 квітень 2024, 6:58

Найближчим часом в Україні курс долара не зростатиме, зокрема до 50 грн і вище. Проте Нацбанк України намагатиметься повільно привести гривню до 40-41 грн за долар, що наразі обумовлено економічними чинниками. А нинішні курсові коливання насправді не п...

На готівкові платежі введено ліміт: Стало відомо, яку суму дозволяють витрачати в ЄС

субота, 27 квітень 2024, 6:45

В ЄС посилюють боротьбу з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму. Так, узгоджений у Європарламенті пакет законів передбачає, зокрема, загальноєвропейський ліміт 10 тис. євро на готівкові платежі. Інакше кажучи, у країнах ЄС обмежили готівкові пл...