Дешевий долар підкошує власного товаровиробника: Україна рекордно подвоїла імпорт овочів

Через монітарну політику першого уряду Зеленського Україна стрімко нарощує негативне сальдо у міжнародній торгівлі. І це на фоні негативної тенденції щодо власного ВВП. Перед урядом Шмигаля стоїть величезний виклик.

В Україні останнім часом відзначається негативну динаміку імпорту овочів і картоплі. У 2019 році загальний імпорт овочів в Україну вперше перевищив позначку в $200 млн і досяг $212 млн. Про це пише east-fruit, зазначають Патріоти України.

«Це рівно в два рази більше, ніж загальний імпорт овочів в 2018 році і на 21% більше попереднього рекорду, зафіксованого в 2013 році», – повідомляють аналітики ринку.

Зазначимо, що головними імпортними позиціями овочів для України в 2019 році були тепличні томати, цибуля і солодкий перець. На томати довелося більше третини всієї вартості імпорту, на цибулю – 11% і на перець – 10%. Також великими імпортними позиціями були огірок, картопля, сушені овочі, капуста та часник.

«Головний приріст імпорту спостерігався по цибулі – в 4,3 рази, по картоплі – в 2,3 рази і по насінню картоплі – в 2,8 рази. У той же самий час більш ніж на чверть знизився імпорт в Україну свіжих томатів, на 19% – імпорт перцю, на 18% – імпорт огірка, на 39% – імпорт часнику. Правда, тут мова йде про динаміку імпорту в вартісних, а не абсолютних показниках», – додають спеціалісти.

Слід зазначити, що лідерство серед постачальників овочів в Україну традиційно продовжувала утримувати Туреччина, на яку припало близько 41% всього імпорту.

Також приблизно по 11% імпорту забезпечували три країни: Нідерланди, Іспанія та Польща. По 4% всіх овочів поставили Китай і Ізраїль. У десятку лідерів поставок увійшли також Єгипет, Німеччина, Індія та Грузія.

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...

Вирішили зекономити? Експерт пояснив, що не так з січневим перерахунком пенсій в Україні

вівторок, 23 квітень 2024, 11:30

Незалежний консультант Сергій Коробкін, який роз'яснює положення пенсійного законодавства, розповів, чому з початку року прожитковий мінімум і мінімальна зарплата збільшилися, а індексацію пенсій проводять лише у березні, передають Патріоти України. Я...