​Долар значно подорожчав через провал Мінфіну. Фінансисти розповіли, що буде з курсом на початку квітня

В Україні суттєво зросла в ціні американська валюта. За чотири дні подорожчання склало 28 копійок, що контрастує з двома тижнями стабільності курсу до того, зазначають Патріоти України.

Аналітики впевнені: причиною того, що долар, кажучи по-авіаційному, "зробив гірку", стали відносно невдалі результати аукціону з продажу Мінфіном гривневих ОВДП минулого вівторка.

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин зазначив:

"23 березня Мінфіном було продано цінних паперів всього на 6 млрд грн проти 14 млрд грн тижнем раніше. Причина – більш низька прибутковість, всього 9,5% відсотків річних, а не 11,5%, як раніше. Така прибутковість мало цікавить нерезидентів, валюту вони не здавали, щоб купити гривню, а на неї – ОВДП. Тому вийшов перекіс попиту та пропозиції валюти на міжбанківському ринку на користь попиту. Це одразу ж штовхнуло курс угору. Регулятор-Нацбанк його зростанню не перешкоджав".

А президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко каже, що такі низькі результати аукціонів бували і раніше, наприклад, 9 березня. Але цього разу ситуацією скористалися банки, які заробляють на перепродажі валюти.

"У середу вони почали розгойдувати курс, продаючи задорого дрібні партії валюти, і досягли успіху в цьому, – аналізує експерт. – Тому ми побачили таке помітне зростання курсу на міжбанківському ринку. Слідом за ним пішов і готівковий ринок".

На понеділок, 29 березня, Нацбанк встановив курс долара у 27,97 грн і 32,95 грн – за євро. Тому тим, хто інвестує в долар "в довгу", на рік і більше, варто купувати валюту саме на спаді курсу.

Потужний удар по експорту: Росія втратила близько 600 тисяч барелів через удари України по НПЗ - бізнесмен

понеділок, 18 березень 2024, 21:30

Близько 600 000 барелів щоденних нафтопереробних потужностей Росія втратила внаслідок ударів українських безпілотників, розповів генеральний директор Gunvor Group Ltd. Торбйорн Торнквіст. Про це повідомляє Bloomberg, передають Патріоти України. Він заз...

В Україні підвищать пенсії, але пощастить не всім: Що треба знати

понеділок, 18 березень 2024, 19:30

Окрім того, що в Україні зростуть пенсії за вислугу років, наприкінці березня підвищення розміру виплат слід очікувати ще деяким групам українців, передають Патріоти України. В Суспільному повідомляють, що пенсії в Україні перерахували через підвищення...