"Дуже складне питання": Вчена розповіла, як можна побороти бідність в Україні

В Україні знизити рівень бідності можна, якщо кардинально підвищити розмір мінімальної заробітної плати. Про це розповіла вчена, кандидат економічних наук Людмила Черенько. Це сприятиме не тільки зростанню зайнятості, а й дозволить вивести частину зарплат із тіні, зростуть надходження до бюджетів різних рівнів, передають Патріоти України.

"Те, що може допомогти, – це кардинальне підвищення мінімальної зарплати. Підвищення мінімальної зарплати у вересні – це правильний крок, але дуже незначний. Ми бачили результат від підвищення мінімалки 2017-го. Тоді росли всі показники, це був просто вододіл. Отримали розкішний результат. Усе пішло вгору. Як саме підвищувати, потрібно обговорювати. Це складне питання", – розповідає Черенько.

Після підвищення мінімальної зарплати з 1600 до 3200 грн 2017-го доходи місцевих бюджетів зросли на 38%, податкові надходження в загальну скарбницю – на 23%. Крім того, це стимулювало зростання економіки додатково на 0,5% ВВП і дозволило збільшити бюджет Пенсійного фонду на 51 млрд грн.

Для прикладу, в Женеві мінімальна зарплата становить близько 4 тисяч євро, що дорівнює 72,8% від середньої. Якби таку пропорцію використовували б і в Україні, то в Києві (з огляду на середню зарплату в столиці) мінімалка мала становити 11,2 тис. грн.

Зараз же в Женеві українську мінімальну зарплату можна отримати всього за один день роботи. Правда, тут варто враховувати, що ціни в швейцарському місті в рази вищі. Наприклад, одна поїздка метро в українській столиці коштує 8 грн, а в Женеві – 92,8 грн.

Джерело: Обозреватель

Шалено злетить? Яким буде курс долара наприкінці 2024 року - прогноз експертів

вівторок, 23 квітень 2024, 18:44

За прогнозами експертів, середнє значення курсу у 2024 році становитиме 40,33 грн/долар. Наприкінці року курс зросте до 41,67 грн/долар, передають Патріоти України з посиланням на консенсус-прогноз за квітень 2024 року експертів та чиновників, оприлюдн...

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...