Економіст дав прогноз щодо курсу гривні до долара до кінця року


Курс долара в Україні тримається на стабільному рівні завдяки попиту на облігації внутрішньої державної позики. Ближче до кінця року долар може подорожчати до закладеного в держбюджеті показника 29,2 грн/$. Про це розповів в ефірі програми "Сьогодні День" на телеканалі "Україна 24" доктор економічних наук Олексій Плотніков, зазначають Патріоти України. Коментуючи ситуацію з курсом валют в Україні, економіст розповів:

"Стабільність поки в нас працює, облігації внутрішньої державної позики, які постійно викидає на ринок Міністерство фінансів, тому що там є питання з заповнюваністю бюджету. Ті, хто купує ці облігації, як правило, продають долари, купують гривні й за гривні купують облігації. Попит на гривню підтримується на досить високому рівні. Коли це скінчиться чи якщо це скінчиться, такий попит на гривню, то, звичайно, буде дорожчати долар. Буде там не 27,5 грн/$, а, можливо, буде до осені чи зими те, що було заплановано в державному бюджеті - середньорічний курс, який там був 29,2 грн/$".

Нагадаємо, офіційний курс долара в Україні 23 липня був встановлений Нацбанком на рівні 27,19 грн/$, що на п'ять копійок дешевше, ніж днем раніше. Курс євро подешевшав на три копійки й склав 32,03 грн/€.

Раніше заступник голови Ради Нацбанку України Василь Фурман повідомив в ефірі телеканалу "Україна 24", що на курс долара в Україні впливають чотири фактори.

"Сьогодні ми спостерігаємо цілу низку факторів, які позитивно впливають на посилення курсу української гривні. Це передусім зростання цін на сировинних ринках, з одного боку. Хоча з іншого боку, треба говорити про те, що в нас збільшується імпортна складова… Другий фактор, чому гривня посилюється – це продаж українцями долара. Сумарно з початку року було продано більше ніж на мільярд доларів. Третій фактор – це нерезиденти, попит на внутрішні облігації державної позики… Є ще четвертий фактор - ситуативний, коли гривня, наприклад, на початку травня значно посилювалась, тому що сплачували податки, продавали експортери долар, чи, наприклад, закінчився період виплати дивідендів українськими компаніями, власниками яких є закордонні материнські компанії", - розповів Фурман.

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...