"Епоха бідності" позаду, або Залишити місцеве управління "без штанів": Уряд хоче забрати у місцевого самоврядування 160 млрд, - Філатов

Борис Філатов підкреслив, що з першого дня своєї каденції говорив про те, що за нинішнього рівня фінансування, для того, щоб зробити всі дороги Дніпра, необхідно сім років.

Борис Філатов. Фото: Дзеркало тижня.

Мер Дніпра Борис Філатов побоюється, що через необдумані рішення уряду місцеве самоврядування в Україні не отримає 160 млрд гривень. Що стосується безпосередньо його міста, то воно ризикує втратити 1,5 млрд грн. Такий прогноз голова Дніпра озвучив в інтерв'ю, передають Патріоти України.

"Щороку перед ухваленням бюджету з нас починали вичавлювати всі соки. Ми ходили до Порошенка, до Гройсмана, сварилися, доводили. Але в чому тоді децентралізація, якщо кожен рік перед ухваленням бюджету мери міст повинні ходити і принижуватися? Зараз в першому читанні – мінус 160 мільярдів гривень для всього місцевого самоврядування. І якщо справдиться песимістичний прогноз, то у Дніпра – мінус півтора мільярда", – сказав Філатов.

Він додав, що раніше п'ятий президент України Петро Порошенко ухвалював фінальне рішення щодо міського бюджету. Зараз же народні депутати перекладають всю відповідальність на Кабінет міністрів. "Уряд і прем'єр з нами зустрілися, але ніякої конкретики ми теж поки не почули. Президент же на своїй знаменитій 14-годинній пресконференції заявив, що він взагалі не знає, що таке проєкт бюджету, і його цікавить винятково бюджет. Тому ми в невіданні", – обурився мер Дніпра.

Він підкреслив, що має намір діяти злагоджено і хоче продовжити зустрічатися з урядом і профільним міністром, а також працювати з депутатами. "І останні, треба сказати, подають поправки на користь місцевого самоврядування. В тому числі й депутати від владної партії. Але їх голос якось погано чують. І якщо зал проголосує за цей проєкт бюджету, у мене питань не залишиться", – запевнив Філатов.

"Я ніколи не говорю про 14 або 3 мільярди (бюджет Дніпра відповідно у 2019 і 2013 роках. – Ред.), я завжди говорю про бюджет розвитку. Зараз наш бюджет розвитку – 2,7 мільярда. А у 2013 році становив 300 мільйонів. Так, різниця суттєва. Але давайте не будемо забувати, що тоді долар був 5 гривень, а зараз – 25. Що був зовсім інший рівень заробітної плати, і були інші ціни, в тому числі на будматеріали", – нагадав міський голова Дніпра.

Підсумовуючи, він підкреслив, що з першого дня своєї каденції говорив про те, що за нинішнього рівня фінансування, для того, щоб зробити всі дороги Дніпра, необхідно сім років. До того ж, крім доріг є ще й територія, а Дніпро істотно більше, ніж Харків і Одеса.

"Це майже 440 квадратних кілометрів. Місто довге, розтягнуте вздовж Дніпра. Це міська агломерація з масою віддалених селищ і великих мікрорайонів. І якщо нам зараз обріжуть фінансування, то навіть не знаю, що я буду робити. Хіба що квіточки висаджувати", – резюмував Філатов.

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...