Головна причина - блокування портів: Експорт з України скоротився на 23,7%, більшість товарів недоправлено в ЄС

За перше півріччя цього року експорт з України скоротився на 23,7% у порівнянні з першим півріччям 2021 року і склав $22,8 млрд. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка, передають Патріоти України.

За даними високопосадовця, обсяги експорту у другому кварталі склали $8,782 млрд, це на 37,4% менше ніж в першому кварталі 2022 року.

У порівнянні з другим кварталом минулого року скорочення експорту в ІІ кварталі цього року склало ще більше 45,8% (-7,42 млрд доларів).

При цьому у фізичних обсягах зменшення квартального експорту склало ще значніше - 55,6%, тобто на 20,8 млн тонн. У ІІ кварталі Україна експортували 16,6 млн тонн вантажів.

"Очевидно, що головна причина скорочень - блокування портів. Скорочення перевезень морським транспортом у II кварталі у порівнянні до першого склало 86,5% (мінус 21,6 млн тонн)", - написав Качка.

При цьому він відзначив, що ситуація з експортом в розрізі місяців стабілізувалася і навіть покращилася. Експорт у травні і червні відновив зростання після різкого падіння у березні. При цьому зростання експорту відбулося як по вартості так і по обсягах.

Загалом у топ-10 товарів експорту у червні входять: олія, кукурудза, насіння соняшнику, руда, сталь (напівфабрикати), проводи, м‘ясо птиці, труби, чавун, соя.

Географічно експорт повністю зорієнтований на ЄС. 78% українського експорту у другому кварталі 2022 року припадало на Євросоюз. Загальна вартість експорту до ЄС у 2 кварталі - $6,86 млрд, є на 6,4 більшою, ніж у 2 кварталі минулого року. Натомість торгівля з іншими державами світу скоротилася у 2 кварталі 2022 року у порівнянні з 2 кварталом 2021 року на 80%.

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...