Гривня має стабілізуватись: У НБУ запевняють про падіння попиту на іноземну валюту

Незважаючи на новий виток зростання курсів долара і євро, в Національному банку України впевнені, що попит на валюту в країні впав, так як в останні дні громадяни продають навіть більше, ніж купують, повідомляють Патріоти України з посиланням на НБУ.

«На цьому тижні ми тільки в три з п'яти днів виходили на ринок з інтервенціями для згладжування курсових коливань і в загальному продали досить невеликий обсяг валюти - менше 80 млн доларів США. Курс гривні на міжбанку продовжував коливатися на рівні близько 28 грн за долар США », - цитує сайт телеканалу Нацбанк.

Крім того, у регулятора впевнені, що відтік коштів нерезидентів незначний.

«Основний попит на валюту формують українські компанії, втім, він в цілому врівноважується пропозицією валюти з боку експортерів», - впевнені в Нацбанку.

Також повідомляється, що в понеділок НБУ проведе операцію з банками по обміну отриманих з-за кордону готівкових доларів на їх безготівкову валюту на суму 180 млн доларів, а також в ще одну - в кінці наступного тижня.

«Таким чином, незабаром проблема з дефіцитом валютної готівки, що виникла через перебої з авіасполученням, буде вирішена. Тому зберігаємо віру в позитивні новини - як поступове приборкання коронавирусу в світі, так і укладення нової програми з МВФ, яка буде сигналом про продовження реформ в Україні», - відзначили в Нацбанку.

Нагадаємо, попередні прогнози передбачали, що в 2020 році економіка України зросте на 3,5-5%, інфляція складе 5% (плюс / мінус 1%), а долар коштуватиме 27-28 грн.

Наразі через світову фінансову кризу та збитки через карантин COVID-19, експерти прогнозують падіння української економіки. Оновлений базовий прогноз компанії Dragon Capital на 2020 рік передбачає падіння ВВП України на 4-5% і девальвацію гривні до 30 грн за долар на кінець року - за умови, що карантинні заходи триватимуть до травня (середній курс очікується на рівні 29 грн / долар, тобто девальвація становитиме близько 11% до минулорічного курсу). За менш оптимістичним прогнозом, якщо карантин буде продовжено на більш довгий термін, ВВП може впасти на 9%, а гривня подешевшає до 35 грн / долар. При таких умовах варто очікувати і карколомного зростання безробіття.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...