Як Коломойський може отримати компенсацію за націоналізований "ПриватБанк", - експерт (відео)

«Антиколомойський закон» був насправді створений «під Коломойського»?

Відповідаючи на запитання про «антиколомойський закон», як його зараз називають у ЗМІ, Володимир Зеленський сказав, що «це правильний закон», який заборонить повертати виведені з ринку банки ексвласникам, передають Патріоти України.

Однак початкова версія цього законопроєкту була внесена до парламенту 11 грудня 2019 року і зазнала значних змін. На голосування Ради може бути винесений абсолютно новий документ, що включає компромісний варіант з колишніми власниками, зокрема ПриватБанку — Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим. Проти будь-яких компромісів виступають як у МВФ так і у самому ПриватБанку.

Ухвалення цього закону, як і запуск ринку землі, є однією з вимог МВФ, яке має виконати Україна. Це дозволить підписати з Фондом угоду про нову програму на $5,5 млрд, що значно зменшить ризики держборгу і дозволить продовжити економічне зростання. Однак у Вашингтоні хочуть отримати гарантії, що держава не буде нести збитки через можливу втрату контролю над ПриватБанком за ініційованими Коломойським позовами в українських чесних судах.

Пакет змін до низки законів на сотні сторінок, які розроблялися спільно з МВФ, Кабміном, Фондом гарантування вкладів і НБУ також передбачали компенсацію при скасуванні рішення НБУ, пов’язаного з виведенням банку з ринку або ж про участь держави у цьому процесі. Ці зміни прописувалися в статті 79 про оскарження рішень НБУ — закону Про банки і банківську діяльність. Але такі, як Коломойський, мають самі довести, що їм було завдано збитків. Як у випадку з олігархом, який каже, що він втратив $2 млрд через націоналізацію ПриватБанку.

У початкових законодавчих змінах передбачалося, що розмір збитку, який може бути стягнуто з НБУ, обмежується розміром реальних збитків. І такий розмір визначається із застосуванням міжнародних стандартів фінансової звітності, підтвердженої міжнародною аудиторською компанією.

Обсяг же оновленої версії цього проєкту закону — лише шість сторінок. Новий проект вносить зміни тільки до двох законів Про банки і банківську діяльність та Про систему гарантування вкладів фізосіб в статті 79 і 54 відповідно, щодо оскарження рішень. Де чітко прописується процедура компенсації збитків колишнім власникам банку, але не має конкретних параметрів, як вони нараховуються.

Згадування у новому проєкті Кабміну, Мінфіну та комісії з цінних паперів, як учасників процесу з виведення банку з ринку та участі у ньому, а також конвертації депозитів у капітал пов’язаних осіб (так званий bail-in) говорить про те, що ці зміни корелюють саме з конфліктом між колишніми власниками ПриватБанку і державою.

Лише щодо одного ПриватБанку зараз тривають активні судові процеси, в яких Коломойський намагається скасувати націоналізацію банку, проведену за рішенням Кабміну і РНБО. Після рішення уряду Мінфін купив у Фонду гарантування вкладів ПриватБанк за одну гривню. Потім держава влила в ПриватБанк 155 мільярдів гривень, щоб врятувати найбільший банк України від банкрутства.

Джерело: НВ

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...