Як на сигаретах: У Британії хочуть додати на пакування шинки і бекону попередження про ризик раку

У Великій Британії вчені закликають владу запровадити на пакуваннях шинки та бекону застереження про те, що вони місять хімічні речовини, які можуть сприяти розвитку раку кишківника, передають Патріоти України.

Посадовців критикують за десятиліття бездіяльності щодо зменшення ризиків онкології серед громадськості. Про це йдеться в листі, яке адресували міністру охорони здоров’я Весу Стрітінгу, пише The Guardian.

Чому шинку та бекон пов’язують із раком?

26 жовтня виповнюється 10 років, відколи Всесвітня організація охорони здоров’я назвала оброблене м’ясо канцерогенним, тобто таким, що може сприяти виникненню раку. Відтак продукти опинилися в одному переліку з тютюном.

Потенційна небезпека м'яса, зокрема шинки та бекону, спричинена тим, що подекуди в них додають нітрити. Ці хімічні речовини використовують для обробки продуктів для консервації та надання їм рожевого кольору.

У 2015 році в Міжнародному агентстві з дослідження раку ВООЗ заявили, що щоденне споживання 50 грамів обробленого м’яса збільшує ризик виникнення колоректального раку приблизно на 18%.

"Це відбувається через складний набір реакцій в організмі внаслідок вживання обробленого м’яса, зокрема нітритів, які додають у продукти під час оброблення. Так утворюються канцерогенні хімічні речовини", – пояснила представниця Всесвітнього фонду дослідження раку (WCRF)) Кейт Олдрідж-Тернер.

Чого вимагають автори звернення?

У листі експерти вимагають зобов’язати виробників розміщувати попередження про зв’язок м’яса з виникненням раку на приблизно 90-95% пакувань товарів, що продають у Великій Британії.

Також уряд закликають зобов’язати виробників харчових продуктів поступово відмовитися від виробництва обробленого м’яса. За підрахунками авторів звернення, "бездіяльність" після заяви ВООЗ 10 років тому призвела до того, що 54 тисячі британців захворіли на рак кишківника. Лікування недуги коштувало державі 3 мільярди фунтів стерлінгів, йдеться в листі.

"Споживачі заслуговують на зрозумілу інформацію. Більшість людей не усвідомлюють, що ВООЗ класифікує м’ясо, в’ялене нітритами, до тієї ж канцерогенної категорії, що й тютюн.

Міністри несуть відповідальність за захист громадського здоров’я та зниження ризику раку кишківника, пов’язаного з цими продуктами, тому мають запровадити обов’язкові застережні етикетки на пакуванні, схожі на "куріння вбиває" на сигаретах", – переконаний один із підписантів листа, почесний професор Тулузського університету Деніс Корпет.

У Всесвітньому фонді дослідження раку не підтримали заклик запровадити попереджувальні етикетки, але вважають доцільним посилити дієтичні рекомендації щодо обмеженого вживання обробленого м’яса, а також вживати заходів щодо збільшення доступу до здорової їжі.

У Міністерстві охорони здоров’я Великої Британії у відповідь на звернення заявили, що зв’язок між нітритами та раком "залишається непереконливим".

Варто знати всім! До якого терміну необхідно встигнути оцифрувати трудову книжку і куди подінуть паперовий документ

вівторок, 28 жовтень 2025, 8:12

Електронна трудова книжка - цифровий аналог паперової, в якій зберігаються всі дані про трудову діяльність працівника у Державному реєстрі соціального страхування, передають Патріоти України. Оцифрувати трудові книжки потрібно до 10 червня 2026 року. П...

Субсидії та грошова підтримка на опалення: Ось хто може отримати 19 400 грн

вівторок, 28 жовтень 2025, 8:03

В Україні у 2025 році продовжують діяти державні та міжнародні програми підтримки громадян, які використовують тверде паливо (дрова, вугілля) для опалення, передають Патріоти України. Право на допомогу мають мешканці будинків із пічним опаленням, які ...