Як Україна може отримати репарації: Путін на них не погодиться, але є два варіанти

Президент РФ Володимир Путін не погодиться на добровільні репарації після закінчення війни проти України. Однак є кілька варіантів примусових репарацій, які можна застосувати за підтримки західних партнерів. Про це в інтерв'ю шеф-редактору "Обозревателю" Оресту Сохару розповів відомий економіст, ексзаступник міністра фінансів РФ, колишній перший заступник голови Банку Росії (аналог українського НБУ) Сергій Алексашенко, передають Патріоти України.

"Всі європейські споживачі починають якусь суму від вартості енергоресурсів або взагалі всієї сировини, яка закуповується в Росії, відраховувати до фонду відновлення України. Тут Путін розуміє, що зіскочити неможливо, і починає те, про що він говорив на нараді: будувати нові нафто- й газопроводи і все продавати до Китаю", – каже ексзаступник міністра.

Ще один варіант, який вимагатиме тривалого судового процесу, – отримати компенсації через суди, домігшись передачі Україні активів російських компаній.

"Газпром", "Роснефть", "Лукойл" і далі за списком були інструментами фінансування війни. Тобто, суд дозволяє їхні активи забирати. Ну, чи забрати, наприклад, заморожені активи російського Центробанку. Напевно, такий сценарій має шанс на реалізацію, але я спостерігаю за справою "ЮКОСу": суди йдуть уже 17 років, із 2005 року, і поки що... Йдуть. Там уже навіть є рішення, є сума – 50 мільярдів, із відсотками навіть більша, але поки що щось забрати акціонерам "ЮКОСу" не вдається", – каже Алексашенко.

НБУ знову знизив облікову ставку: На що це вплине і чого чекати

четвер, 25 квітень 2024, 15:30

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення знизити облікову ставку з 14,5% до 13,5% річних з 26 квітня 2024 року. Таким чином, НБУ продовжив цикл зниження облікової ставки, розпочатий у липні минулого року. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, ...

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...