Є загроза стабільності гривні: Експерти спрогнозували, яким буде курс долара у 2023 році

Курс долара у 2023 році залежатиме не лише від економічної ситуації та подій на фронті, а й від терористичних російських острілів об'єктів критичної інфраструктури в Україні. Таку думку висловив аудитор та керуючий партнер Crowe Артем Ковбель, передають Патріоти України.

Експерт зазначив, що раніше в прогнозах щодо курсу долара на 2023 рік враховували відносну стабільність гривні, урядовий пакет підтримки української промисловості, транші фінансової допомоги, збільшення запасів золотовалютних резервів, успішність "зернового коридору" та інші фактори. Проте, ніхто не припускав, що розпочнуться такі масовані терористичні обстріли української критичної інфраструктури, які матимуть свої негативні наслідки.

З огляду на зростання світової інфляції США постійно підвищує облікову ставку. Якщо у березні ставка дорівнювала майже нулю, то наприкінці листопада її діапазон становив 3,5-4%. Це призводить до зміцнення долара та, відповідно, до девальвації інших валют, пояснює аудитор.

ни активно видають громадянам долари під депозити. Експерт вважає, що таке штучне зміцнення гривні – тимчасове явище. Депозити видаються на 6 місяців. Якщо населення перестане відкривати депозити, а масово зніматиме гроші - знову почнеться відтік валюти, і гривня знову ослабне.

Таким чином, про стабільність гривні говорити складно. У будь-який момент ситуація може змінитися на гірший бік, і долар може бути вже не 40 грн, а 50. Економічна ситуація в 2023 році залежатиме від подальшого ходу війни: чи продовжуватимуться масштабні обстріли, чи повториться спроба вторгнення на півночі України тощо. буд.

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...