Інтервенції НБУ поки не допомагають: Що робиться із гривнею

На відкритті міжбанку 10 березня курс долара підскочив відразу на 28 копійок.

Перший робочий день в Україні почався з різкого подорожчання долара, передають Патріоти України.

На відкритті міжбанку 10 березня курс долара підскочив відразу на 28 копійок. "Відкривалися безготівкові торги широко - в рамках 25,15-25,30 грн / $. Ослаблення гривні слідом за рублем було очікуваним", - розповів директор казначейства Банку "Кредит Дніпро" Олег Курінний.

На цьому все не закінчилося. Після відкриття міжбанк піднявся на 25,32-25,35 грн / $. Це при тому, що Національний банк з ранку не чекав, а з самого відкриття ринку став на продаж валюти. Скарбники розповіли, що за перші 30-40 хвилин він продав $ 130 млн, а потім ще $ 20 млн. При цьому ставив два курси 25,25-25,20 грн / $.
Кому саме дістався величезний обсяг регулятора - точно невідомо. Хоча є підозри, що це Сітібанк, а значить - іноземні скупники валюти. Ті, що розпродають зараз гривневі облігації внутрішньої держпозики, конвертуються в гривню і виводять капітали з нашої країни. Як на тлі коронавіруса, так і вчорашнього обвалу цін на нафту і світових фондових ринків.
"На тлі світових новин і ситуації на міжбанку підросли готівкові ціни на долар. Якщо до цього курс обмінників був нижче міжбанку, то зараз навпаки: оптові готівкові курси знаходяться в рамках 25,35-25,55 грн / $. Люди стали активніше розкуповувати американську валюту. Тому банки активніше її закуповують на безготівковому ринку - щоб забезпечити каси і провести валютні покупки, які населення здійснює в онлайн-банкінгу (в мобільних додатках і в інтернет-банкінгу)", - розповів фінансовий аналітик Василь Невмержицький.
У роздробі готівковий долар додав дуже багато - від 30 до 60 копійок. І середній курс продажу "американця" знаходиться в дуже широкому коридорі: 25,50-25,80 грн / $. Видно, що банки ще не зрозуміли курсовий тренд і ставлять свої цінники невпопад. Тобто близько не представляють, куди рушить валютний ринок. При цьому в небанківських обмінниках не соромлячись ставлять максимальну ціну продажу на рівні 26,50 грн / $.
У банків середній курс викупу валюти піднявся на 25 копійок, і знаходиться в рамках 24,90-25,0 грн / $, а у фінансових компаній досягає 25,30 грн / $. Нагадаємо, що в понеділок різко впали ціни на нафту, курс російського рубля, а також всі світові фондові ринки. Для української економіки і курсу гривні подібні потрясіння можуть мати серйозні наслідки.
Джерело: Страна

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...