Херсонський космодром: З'явились подробиці ймовірного "будівництва майбутнього"

Про плани збудувати в Україні космодром заявив голова приватної компанії з Дніпра Space Logistics Ukraine Дмитро Легеза, зазначивши, що вже вибрали оптимальну локацію в Херсонській області. Стартову вартість проекту оцінили в 50 млн доларів.

Подробиці проекту будівництва космодрому в ефірі Радіо "Промінь" розповіла юридична консультантка компанії Space Logistics Ukraine Марія Карпачова, передають Патріоти України.

"Побудова стартового майданчика - це складний науковий і технологічний процес. І моє керівництво це усвідомлює, тому ми провели науково-дослідницьку роботу з метою визначення економічних, технічних, юридичних, екологічних і балістичних параметрів. Крім того, в цьому проекті необхідно розраховувати і визначати клас ракет і корисного навантаження, які будуть запускатися, а також вибудувати економічну модель не просто цього об'єкта наземної інфраструктури, а космічної галузі в цілому", - зазначила Марія Карпачова.

Юрист зазначила, що "такі рішення не приймаються без участі держави. По-друге, цей проект заслуговує на те, щоб реалізуватися в форматі державно-приватного партнерства".
Проект не буде розташовуватися на заповідних зонах Херсонщини. "Херсонська область - велика. Ми не маємо наміру якимось чином торкатися заповідних зон. Зі свого боку, ми не заявляли, що конкретно визначений майданчик і на ньому зараз буде будівництво. Такі рішення приймаються в тандемі з відповідними органами. Але науково-дослідницька робота проведена, найближчим часом ми представимо її результати, і за цими результатами будемо спілкуватися і з державою, і з інвесторами, щоб це реалізовувати", - сказала Карпачова.
Представниця Space Logistics підкреслила, що проект є перспективним з економічної точки зору. "Мова йде про легкі ракети. Якщо говорити про доцільність, то зараз спонукати до розвитку космічного туризму ми не маємо такого наміру, але, так чи інакше, у нашої держави є необхідність в своїх супутниках на орбіті для того, щоб наші військові отримали "очі і вуха" з точки зору безпеки, для того, щоб певні спостереження велися в аграрній галузі для забезпечення її сталого розвитку, для того, щоб проводити певні метеорологічні дослідження. Тобто це має фактори економічної обґрунтованості. В тандемі з державою треба визначати, що саме потребує запуску з України, і тоді аналогічні послуги ми зможемо запропонувати і для тих, хто буде мати бажання орендувати нашу площадку для своїх пусків. Це ще один пункт для поповнення скарбниці і бюджету", - пояснила вона.
Нагадаємо, Верховна рада 2 жовтня прийняла в другому читанні і в цілому законопроект, що дозволяє приватним компаніям вести космічну діяльність, в тому числі і запускати ракети в космос. У пояснювальній записці говориться, що прийняття законопроекту забезпечить створення конкурентного середовища для розвитку поряд з держсектором космічної галузі підприємств приватної власності та сприятиме залученню інвестицій в космічну галузь України.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...