Хіти тижня. Черговий цвях у труну країни-бензоколонки: Європейські країни відмовляються від російської нафти Urals

Після того як Москва вийшла з переговорів щодо зниження видобутку нафти, Ер-Ріяд оголосив про плани потроїти постачання до Євросоюзу, надавши потенційним партнерам хорошу знижку.

Європейські нафтотрейдери почали відчувати проблеми з продажем російської нафти Urals. Причиною став "хід конем" від Саудівської Аравії, яка оголосила про плани різко збільшити видобуток "чорного золота", а також потроїти постачання в країни ЄС, передають Патріоти України з посиланням на росЗМІ.

Крім того, саудівці запропонували європейським клієнтам нафту зі знижкою в 10 доларів до ціни Brent, тобто по 25 доларів за барель. Отже, постраждав і попит на російську Urals, ціна якої прив'язана до Brent.

Російська сторона висловила побоювання, що Саудівська Аравія таким способом хоче витіснити "скрепну" державу з європейських ринків, запропонувавши західним країнам купувати нафту зі знижкою.

У так званій "ціновій війні", яку влаштували Росія і Саудівська Аравія, два найбільших експортера нафти, поки перемагає Ер-Ріяд. Минулої неділі, 8 березня, саудівці зробили важливий хід: державна видобувна компанія Saudi Aramcо оголосила про різке зниження відвантажувальних цін. При цьому максимальний дисконт СА надала саме тим покупцям, які зазвичай купують нафту в основному в РФ.

На наступний день, 9 березня найбільший незалежний нафтотрейдер в світі Vitol, а також Trafigura Group, що займає 2 місце за обсягом поставок, не знайшли покупців на російську нафту Urals. "Всі будуть прагнути купувати у саудитів", - сказав європейський нафтотрейдер в коментарі агентству Reuters.

Шалено злетить? Яким буде курс долара наприкінці 2024 року - прогноз експертів

вівторок, 23 квітень 2024, 18:44

За прогнозами експертів, середнє значення курсу у 2024 році становитиме 40,33 грн/долар. Наприкінці року курс зросте до 41,67 грн/долар, передають Патріоти України з посиланням на консенсус-прогноз за квітень 2024 року експертів та чиновників, оприлюдн...

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...