Хіти тижня. Чи чекає світ нищівний крах долара? У Bloomberg дали однозначний прогноз

Президент Росії Володимир Путін з усіх сил намагається скоротити роль американського долара в міжнародній торгівлі. Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, який скоро залишить свою посаду, називає абсурдом те, що Європа використовує зелену банкноту у 80% розрахунків за енергетичний імпорт. Лідер Китаю Си Цзиньпін виступив проти економічної "гегемонії". Чи може могутній долар США зберегти своє глобальне домінування, коли його атакують з усіх сторін? Не варто списувати його з рахунків, пише Bloomberg, передають Патріоти України, і продовжує:

Чому дехто розлючений на долар? Тому що він надзвичайно поширений. На американську валюту припадає 90% міжнародних трансакцій. Дві третини міжнародних боргів були видані в ній. Майже вся міжнародна торгівля нафтою оцінюється в доларах. Звідси й розмови про «нафтодолари». Ця повсюдність змушує країни стежити за коливаннями у вартості американської валюти й прив’язувати свої економіки до рішень у Вашингтоні.

Як зауважив Юнкер, для країн Європи буде виправданим перейти за оплату своїх енергетичних потреб у євро, позбувшись долара. Але є й країни, які опинилися на невигідній площині американської політики. В чому проблема? В санкціях. Важіль впливу США криється в тому, що їхні банки й валюта грають центральну роль у світовій економіці. Будь-яка країна, компанія чи банк, яка порушує санкції, може зіштовхнутися з блокуванням своїх активів у США або втратити здатність перераховувати гроші на рахунки в американських банках. Хвиля такого покарання змусила Росію якомога швидше почати так звану «дедоларизацію». А європейські лідери почали роботу над платіжною системою, яка дозволить компаніям вести бізнес з Іраном без перешкод. Хоча прогрес у цьому напрямку дуже повільний.

Чи частка долара на ринку скорочується? Ні. Дослідження Банку міжнародних розрахунків демонструє, що частка валютних торгів у доларі з 2016 року дещо зросла до 88%. Частка євро у 2019-му збільшилася на один відсоток до 32%. Валюти країн, що розвиваються, отримали 3,5 бали й піднялися до 24,5% здебільшого за рахунок японської єни. В цей час на китайський юань припадає 4%, як і у 2016 році. Частка валютних резервів у доларі (близько 62%) лишалася незмінною впродовж минулого десятиліття. В цей час, використання долара у глобальних розрахунках зросла за цей період. Чому так важко позбутися долара? Надто багато мороки. Перехід на євро, юань чи рубль означає, що доведеться зіштовхнутися з труднощами пошуків банків, які будуть займатися такими справами. Привабливість євро як валюти для підтримки торгівлі й інвестицій не дуже посилилася після кризи суверенного боргу у 2010 році й використання Європейським центральним банком негативних процентних ставок. Валюти країн, що розвиваються, надто дрібні й хиткі. Тож їхнє використання може лише зробити міжнародну торгівлю дорожчою.

Перший рік спроб Росії відмовитися від долара вказує на іншу небезпеку: у період зміцнення долара країна втратила потенційну прибутковість своїх валютних резервів на 7,7 мільярда доларів. Читайте також Курс долара у майбутньому залежатиме від "газових" переговорів України і Росії - експерт Чому ж Росія продовжує цей курс? «Не ми відмовляємося від долара, це він відмовляється від нас», - сказав Путін у 2018 році. Послідовні раунди запровадження санкцій США проти Росії за агресію проти України, за втручання в американські вибори й загроза запровадження нових каральних заходів дали Росії хорошу причину спробувати відвести свою економіку якомога далі, щоб Вашингтон не міг до неї дотягнутися. Минулого року Центральний банк РФ продав 100 мільярдів резервів у доларі й замінив їх євро і юанем. Певною мірою, ця кампанія дає плоди. Євро от-от випередить долар у російській торгівлі з ЄС і Китаєм.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...