Хіти тижня. Forbes дізнався про головного підрядника "Великого будівництва", котрий перебирає на себе все більше "дорожнього пирога"

Компанія Автомагістраль-Південь стала головним дорожнім підрядником програми "Велике будівництво". Офіційно вона належить одеситам Валерію Короткову (61%) та Олегу Наливанному, разом з тим, на думку учасників ринку, контролює її інший бізнесмен – Олександр Бойко. Про це йдеться у матеріалі Forbes.ua, зазначають Патріоти України.

У 2017-2019 роках, за даними ініціативи моніторингу прозорості інфраструктури CoST Україна, Автомагістраль-Південь отримала підряди на 26,9 млрд грн. А 2020-го виграла 23% дорожніх тендерів на 28,8 млрд грн – майже стільки ж, скільки три найближчих конкуренти разом узяті. За дев'ять місяців 2021 року Автомагістраль-Південь збільшила портфель контрактів на 20,5 млрд грн (15% розіграних дорожніх тендерів).

Сім фактів про компанію Автомагістраль-Південь

1. Автомагістраль-Південь записана на бізнесменів Валерія Короткова та Олега Наливаного (39%). Але співрозмовники Forbes кажуть, що контролює компанію одеський бізнесмен Олександр Бойко, який стояв біля джерел створення Автомагістраль-Південь у середині 2000-х. У березні 2021 року Бойко отримав від АМКУ дозвіл на концентрацію понад 50% Автомагістраль-Південь. Основний бізнес, зареєстрований на Бойку, – компанія Дорожник-97. Вона займається постачанням будматеріалів та техніки. Основний покупець продукції Дорожника-97 – Автомагістраль-Південь. 2020 року оборот Дорожника-97 зріс утричі, до 9,2 млрд грн, а чистий прибуток – майже в 14 разів, до 821 млн грн.

2. Обороти Автомагістраль-Південь збільшуються пропорційно до держбюджету на дорожнє будівництво. За останні два роки він зріс у 2,5 рази, до 124 млрд грн. У 2020 році оборот також збільшився більш ніж у 2,5 раза, до 16,9 млрд грн, прибуток – у 9,4 раза, до 633,9 млн грн.

3. Під час Євро-2012 Автомагістраль-Південь відремонтувала більше доріг, ніж лідер тих часів – донецька Альтком. У кризу 2014 року компанія бралася за будь-які дрібні роботи аж до облаштування території навколо торгових центрів та паркомісць. Після того, як держава розморозила виплати за Євро-2012, компанія реінвестувала гроші у розширення виробничих потужностей та купівлю активів.

4. З 2019 року Автомагістраль-Південь щорічно інвестує в оновлення техніки 50 млн євро. 2022-го компанія збирається купити кілька сотень самоскидів і дорожньо-будівельної техніки, збільшивши парк до 3500 одиниць.

5. Для Автомагістраль-Південь Дніпропетровська область стала одним із ключів до регіональної експансії. Компанія аналізувала держпрограми, тендерну документацію та брала участь у тендерах там, де вважала свої шанси на перемогу високими. Так склалися базові регіони, у яких концентрувалися техніка та персонал: Одеська, Харківська, Львівська та Дніпропетровська області. Автомагістраль-Південь більше не змагається за об'єкти вартістю 10-20 млн грн. Нижня планка – від 50 млн грн, іноді від 100 млн грн.

6. Автомагістраль-Південь орендує кілька поверхів у будівлі ДАК "Автомобільні дороги України" на перехресті вулиць Антоновича та Фізкультури у Києві. Поруч центральний офіс замовника – Укравтодору.

7. Автомагістраль-Південь та ще п'ять великих компаній у 2020 році заснували Національну асоціацію дорожників України (НАДУ). Олександр Бойко став її віцепрезидентом. Шість членів організації, за даними видання "Наші гроші", у 2020 році розіграли між собою 66% контрактів Укравтодору. Окрім Автомагістраль-Південь у НАДУ входять компанії Онур, RDS, Техно-Буд-Центр, Альтком та Автострада (вийшла з НАДУ навесні 2021 року).

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...