Хіти тижня. Імпортери та населення про дещо здогадалися: Чому банкіри різко опустили курс долара в Україні після стрімкого стрибка

Головне питання на поточний момент - як довго експортери продовжать продавати валюту, і скільки гривні їм буде потрібно?

Після вчорашнього подорожчання курс долара різко відкотився. В кінці торгового дня 3 жовтня, "американець" подешевшав відразу на 31 копійку, зупинившись в рамках 24,60-24,64 грн / $. Про це повідомив начальник управління дилінгових операцій Райффайзен банку Аваль Юрій Гриненко, передають Патріоти України.

За словами фінансистів, причиною стало збільшення валютних продажів з боку експортерів. Нацбанк на ринку не з'являвся. Загальний обсяг торгів був невеликим - до $ 90 млн. "Ранкова нервозність ринку, що збереглася з учорашнього курсового спурту, відбилася в стартових котируваннях, що перевищили психологічний індикатор 25 грн / $. Але вихід великих продавців валюти остудив загострення пристрастей, що разом зі скороченням гривневого навісу ліквідності не дало можливості спекулянтам для подальшого розкручування девальваційної спіралі" , - розповів директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.
Головними валютними продавцями сьогодні називали агровиробників. Продажі металургійних підприємств їм помітно поступалися. При цьому на ринку не було видно нерезидентів. "Вчорашні чутки про покупку іноземцями долара підтвердилися свіжою статистикою Нацбанку за держоблігаціями. Нерезиденти і правда продали ОВДП на вторинному ринку - десь на 500 млн грн, і частину цієї суми конвертували на міжбанку в долари для виведення за кордон. Цей фактор був додатковим навантаженням на курс гривні в середу", - зазначив фінансовий аналітик Василь Невмержицький.
Сьогоднішній попит на валюту назвали більш ніж скромним, що в комплексі зі зростаючими продажами і дозволило відкотити курс. Сталися дві речі одночасно:
1. Експортери вийшли активніше продавати долар, коли валютний курс трохи відступив назад. Зрозуміли, що не можна втрачати часу поки котирування знаходяться більш-менш високо.
2. Імпортери і населення перестали активно скуповувати валюту, як тільки курс перестав рости. Зрозуміли, що переплачують. Як тільки валюту перестали брати - її курс став відкочуватися.
"Все це відбувалося разом з потужною нагінкою, яку отримали скарбники кількох великих банків. Тих, що вчора різко задрали курси. Розповідають, що їх голови влаштували рознос за ці ціни: замість того, щоб підняти ціну долара на 40-50 копійок і продати клієнтам великі масиви долара і заробити, вони підняли свої ціни відразу на гривню, і отримали невеликі продажі. В результаті зовсім небагато заробили. Ці банки сьогодні стихійно опускали свої ціни в касах і інтернет-банкінгу", - запевнив Невмержицький.
Дуже сильно після вчорашнього ажіотажу відкотилися ціни на готівковий долар. "Оптові курси втратили близько гривні, сьогодні до вечора вони опинилися на рівні 24,80-24,90 грн / $. Оскільки більше немає ажіотажного попиту на валюту з боку населення", - зазначив Невмержицький.
Роздрібна ціна "американця" звалилася на 30 копійок. До вечора середній курсовий коридор на продажу людям склав 24,20-24,50 грн / $. Найдешевший долар віддавали по 24,89 грн / $, а найдорожчий - по 26,0 грн / $. При цьому викуп валюти у населення проводився в рамках 24,10-25,20 грн / $.
Головне питання на поточний момент - як довго експортери продовжать продавати валюту, і скільки гривні їм буде потрібно? Точної відповіді на нього немає. Однак фінансисти розуміють, що імпортери найближчим часом не кинуться в ажіотажі скуповувати валюту. Багато хто сьогодні пошкодував, що накупив вчора в Нацбанку валюти по 24,79-24,90 грн / $.
"Швидше за все, 4 жовтня міжбанк відкриється досить широко - 24,55-24,70 грн / $. Після чого всі будуть спостерігати за валютними продажами. Поки складно оцінити поточну потребу експортерів в гривні", - зазначив Юрій Гриненко. Схожим виявився і прогноз Олега Курінного - 24,50-24,70 грн / $.
Джерело: UBR.ua

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...