Хіти тижня. "Пружина вже стиснулася": Генерал податкової поліції розповів, чим закінчиться укріплення гривні і коли

Міністр фінансів вже заявила, що нам цей рік не прожити без $15 млрд запозичень...

Юрій Атаманюк. Фото: скріншот з відео.

Зараз уряд нарікає на зміцнення гривні, але навіщо ж тоді при складанні бюджету закладався курс 27 гривень за долар? Може бути, такий курс і був би, але проблема в тому, що Міністерство фінансів і НБУ прийняли шалене рішення – випустити облігації внутрішньої державної позики. Це найдорожчі запозичення в історії економік усіх країн. Про це розповів перший віце-президент Асоціації платників податків України, генерал-майор податкової поліції України Юрій Атаманюк, передають Патріоти України.

«Найдешевші запозичення – зовнішні: ЄББР, Всесвітній банк, МВФ. Там 3-5% річних. А облігації внутрішньої держпозики у другому півріччі 2019 року продавалися під 17%, продали на 210 млрд грн. Це близько 50 млрд в рік тільки відсотків накопичується!

Вдумайтеся. До цього максимальні запозичення були в 2014 році. Майдан, розвал державних інститутів, Крим, Донбас, військові дії, хаос, стрибок долара, економіку лихоманить. Але облігацій внутрішньої позики тоді було продано тільки на 5 млрд грн», – заявив податківець.

За його словами, видавати кредити за нинішньої економічної ситуації – величезні ризики. А тут купив облігації, які гарантовані державою. Банк нічим не ризикує. В країну заводили валюту, міняли її на гривню для покупки облігацій, ось гривня і посилилася. У січні, до речі, продали облігацій ще на 10 млрд.

«Міністр фінансів вже заявила, що нам цей рік не прожити без $15 млрд запозичень. Охоче вірю. Згенерована в минулому році діра в бюджеті 120 млрд грн нікуди не далася – просто стиснулася пружина. Плюс 210 млрд грy за облігаціями внутрішньої позики. Плюс потокові виплати за раніше взятими кредитами. Ось $15 млрд і виходить. І якщо ці кошти знайдуться, вони просто будуть кинуті на оплату боргів, ні про який розвиток не може бути й мови», – зауважив генерал-майор.

А курс рано чи пізно стрибне, та ще й як. І той, у кого інсайдерська інформація, буде в величезному виграші. «Щодо наповнення бюджету в лютому, звичайно, він буде не менш провальним, ніж січень. Як говорили древні, не можна домогтися успіху, повторюючи ті ж самі помилки. А наші помилки – це керівництво економічного блоку уряду», – зазначив Атаманюк.

Джерело: Главком

"Відрізає гілку, на якій сидить": Китай фінансує атаки хуситів на судна у Червоному морі, - Politico

четвер, 28 березень 2024, 14:49

Китай мимоволі допомагає Ірану перекрити судноплавство в Червоному морі, завдаючи шкоди світовим торговельним потокам і ущемляючи при цьому власні інтереси Пекіна, стверджують представники західних спецслужб, передають Патріоти України з посиланням на...

Підвищення пенсій з 1 квітня зачепить не всіх українців: Все, що треба знати

четвер, 28 березень 2024, 14:37

З 1 квітня в Україні заплановане збільшення мінімальної зарплати, що вплине на деякі соціальні виплати, передають Патріоти України. Як пише biz.nv.ua, зокрема, після цього мають підвищитися пенсії громадян віком 65+ з повним страховим стажем (35 років...