Колосальна сума: Гендиректор Dragon Capital розповів, скільки витратила Україна із 2008 року на порятунок і лікування банківської системи

Колишні акціонери Привату не єдині. У цьому ж ряду і інші великі банки, у яких була та ж бізнес-модель.

Томаш Фіала. Фото: Фейсбук.

З 2008 року на націоналізації, докапіталізації і ліквідації банків українська держава витратила близько $20 млрд, сказав гендиректор Dragon Capital Томаш Фіала в інтерв'ю, передають Патріоти України.

Він зазначив, що через стан української правоохоронної системи державі буде важко повернути гроші, витрачені в ході націоналізації ПриватБанку. «Колишні акціонери Привату не єдині. У цьому ж ряду і інші великі банки, у яких була та ж бізнес-модель, займалися тим же: тут і Фінанси і Кредит [Костянтина] Жеваго, і банки [Олега] Бахматюка, [Леоніда] Клімова і так далі. Список досить довгий. Кожен з цих банків коштував бюджету сотні мільйонів доларів і, на жаль, держава жодного разу не домоглося компенсації», — зазначив він.

На думку Фіали, повинен бути єдиний підхід до всіх власників. Він вважає обнадійливим те, що після зустрічі президента Володимира Зеленського з керівництвом Національного банку прозвучала заява, що наступна подібна зустріч повинна пройти за участю правоохоронних органів та стосуватися завданих державі збитків.

«Якщо порахувати всі націоналізації, докапіталізації, ліквідації банків з 2008 року, то йдеться про суму десь в $20 млрд. У стільки державі обійшовся порятунок і лікування банківської системи. І ніхто не винен, ніхто не поніс відповідальність», — заявив він.

Нагадаємо, екс-глава НБУ Валерія Гонтарева заявляла, що порятунок банківської системи в 2014—2015 роках обійшовся державі в 15% ВВП. Вона підкреслювала, що в ході чистки банківської системи з ринку було виведено 20 «банків-відмивок».

Джерело: LIGA.net

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...

Залишать без грошей? Усім ВПО в Україні готують перевірки виплат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:48

У Україні заплановано провести перевірку виплат допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Ця перевірка включатиме порівняння інформації, яку реципієнти надали для отримання допомоги, з даними, що надаються Міністерством соціальної політики та іншим...