Коли українці отримуватимуть зарплати, як у Польщі: Експерти озвучили невтішний прогноз

В уряді заявили, що планують в Україні досягти рівня середніх зарплат Польщі та Словаччини до 2030 року. Українці в середньому заробляють 14,2 тис. грн. У Польщі середня зарплата утричі вища/ Gazeta.ua запитала експертів чи вдасться зрівняти українські зарплати з європейськими, передають Патріоти України.

Олексій Геращенко, викладач Києво-Могилянської бізнес-школи:

"Зверніть увагу на те, де зроблено ваш телефон, автомобіль, телевізор. Точно не в Україні. Це і є відповідь на запитання, чому в нас не такі зарплати, як у сусідній Польщі. Зарплати встановлює не уряд, а економіка. У нас річний ВВП на одну людину становить близько 4 тисяч доларів. А в Європі він майже в 10 разів вищий. До тих пір, доки не вироблятимемо ВВП на душу населення на рівні Європи, наші зарплати не досягнуть європейського рівня", - пояснив він.

Дмитро Боярчук, виконавчий директор CASE Україна:

"Зарплати, як у Європі, у нас будуть тоді, коли зросте продуктивність праці, ВВП, інвестиції. Нині українець вдома виробляє удесятеро менше, ніж той самий українець у Польщі. Тому там у нього зарплата буде вища. Щоб досягнути такої ж продуктивності, треба, щоб у виробництво вкладали інвестиції. Тоді ростиме продуктивність праці, з'явиться можливість підвищувати зарплати", - переконаний Боярчук.

Ярослав Жаліло, заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень:

"Є пряма залежність між зростанням заробітних плат та збільшенням інвестування в підвищення продуктивності праці. Тобто, щоб людина більше виробляла, треба підвищувати продуктивність її робочого місця через поліпшення організації праці, інвестування в обладнання, тощо. Якщо не брати до уваги 2020 рік, то загалом інвестиції зростали, але однаково - в Україні недоінвестована економіка", - пояснив Жаліло.

Він зауважив, що простим підвищенням мінімальної зарплати ситуацію не змінити. Навпаки - збільшиться податкове навантаження на економіку.

"Якщо говорити про бюджетників, то їм теоретично підвищувати зарплату простіше, бо йдеться просто про видатки бюджету. Але ж гроші в бюджет мають звідкись надходити. Тому зростання зарплат бюджетникам можливе тільки в разі, якщо зросте продуктивність економіки, яка генеруватиме більше податків", - підсумував Ярослав Жаліло.

Павло Кухта, ексзаступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства:

"Скоротити відрив у ВВП за 10 років реально, але поки що це виглядає малоймовірним. Навіть якби в Україні були проведені серйозні реформи, щоб наздогнати Польщу, враховуючи, що вона продовжує зростати, нам знадобиться років 20. За 10 років, може, і вийдемо на рівень сьогоднішньої Польщі. Але лише за умов проведення масштабних реформ - деолігархізації, встановлення верховенства права, побудови нормальної ринкової економіки, якісної роботи уряду, державних інституцій, тощо. Всього того, чого ми поки що не бачимо", - зауважив він.

Джерело: Gazeta.ua

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...

Готують варіанти: Cтало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...