Коштовний хлам недоімперії геть декласовано Україною: Росія втрачає статус експортера зброї через війну проти України, - NYT

Продаж зброї був важливою частиною зовнішньої політики Росії, але він знижувався до її вторгнення в Україну, а війна, ймовірно, тільки прискорить цю тенденцію, пише The New York Times.

Аналітики зауважують, що дії Росії на полі бою підірвали її репутацію як військової держави. А фінансовий і експортний контроль з боку урядів США і Європи значно ускладнить для Кремля спроби презентувати себе як надійного довгострокового постачальника зброї в майбутньому.

"Я не думаю, що Росія зможе оговтатися від цього як великий експортер зброї. Ненадовго, якщо взагалі коли-небудь (зможе)", – сказав політолог з Інституту досліджень Південно-Східної Азії в Сінгапурі Ян Сторі.

За даними виданн, зараз Росія як і раніше є другим за величиною експортером озброєнь у світі після США. Найбільше ППО і бойові літаки купують Індія, Китай і Єгипет. Протягом останніх років ці продажі значно зросли, зауважує Стокгольмський міжнародний інститут дослідження проблем миру (SIPRI).

Але з 2017 по 2021 рік частка Росії на світовому ринку експорту озброєнь снизилася на 5%. Експорт скоротився приблизно на чверть, в основному через падіння попиту з боку Індії та В'єтнаму.

За словами аналітиків, показовою є ситуація в Південно-Східній Азії, де Росія традиційно була головним постачальником зброї. Згідно з даними SIPRI, з 2017 по 2021 рік Південна Корея затьмарила РФ і забезпечувала 18% імпорту в регіоні, коли на жодного іншого експортера не припадало більше 14%. Клієнтами стали Філіппіни, Таїланд, Індонезія та інші.

Допоки війна в Україні триває, а санкції проти Росії посилюються, зростають сумніви в якості російської зброї, а також у здатності Москви виробляти сучасну зброю і надавати довгострокову підтримку клієнтам, які її купують.

Водночас, експерти зауважують, що для багатьох країн Південно-Східної Азії США стають більш привабливим постачальником зброї.

Джерело: https://censor.net/ua/n3378724

Чи буде долар по 50 грн: У Мінекономіки розповіли, чого очікувати від курсу в Україні

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:30

У Міністерстві економіки очікують, що у 2027 році обмінний курс долара в Україні може сягнути 49,6 грн. Таким чином, у міністерстві прогнозують значну девальвацію гривні протягом найближчих років - наприклад, прогнозний курс, "записаний" урядом у бюдже...

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...