Котиться у прірву! У Росії зафіксували дефіцит доларів та євро - це найгірший показник за 25 років

У Росії на тлі проблем із розрахунками у валютах "недружніх країн", насамперед у доларі та євро, зростає дефіцит іноземної валюти. Загалом РФ за другий квартал (квітень-червень) 2024-го отримала мінімальну валютну виручку за 25 років - з 1999 року. Ситуація посилюється падінням рубля до долара та інших ключових міжнародних валют, передають Патріоти України.

Проблеми опосередковано визнав центробанк Росії (ЦБ РФ, аналог українського НБУ) у своєму останньому звіті. Сукупні експортні доходи економіки агресора за другий квартал навіть зросли на 3,8% порівняно з першим – до 115,3 млрд дол.

Але реальної іноземної валюти країна отримала лише на 66,4 млрд дол., випливає із статистики ЦБ. Приплив доларів і євро склав лише 20,3 млрд дол. за три місяці, що у перерахунку на рік – 80,9 млрд дол. – відповідає мінімальному валютному виторгу з 1999 року, зазначають російські ЗМІ.

За даними ЦБ РФ, у другому кварталі в "недружніх" валютах було оплачено лише 17,6% російського експорту. Це майже вдвічі менше, ніж за аналогічний період минулого року (32,3%), і в 5 разів менше, ніж до повномасштабного вторгнення РФ в Україну (84,6% у 2021 році).

Якщо розглядати окремо червень, останній місяць кварталу, то частка долара в експортній виручці впала до 15,6%. Цікаво, що цього, очевидно, не вистачає для покриття експортних витрат РФ у "недружніх" валютах (21% у червні).

У результаті торгове сальдо РФ у доларах та євро стало дефіцитним. "Дірка", за підрахунками експертів, становить близько 400 млн дол. Дефіцит доларів та євро у зовнішній торгівлі ЦБ фіксує другий місяць поспіль, причому його розмір зростає (у травні було близько 200 млн дол.).

Як пояснила російська фінансова експертка Ангеліна Акіменко, ризик вторинних санкцій змушує іноземні банки відмовлятися від обробки російських операцій. В результаті РФ вимушено переходить у юаневу зону.

Так, частка китайської валюти в оплаті експорту в другому кварталі сягнула вже 42,4%. А решта припала на рублі (близько 40%).

Торгувати з Росією за рублі чи національні валюти готові далеко не всі, навіть у країнах, які Кремль вважає "дружніми", додає фінансист Андрій Михайлішин. На його думку, через загрозу санкцій такі операції скорочуватимуться й надалі.

Курс долара до рубля зростає: що змінилося

З початку серпня-2024 рубль ослаб до долара на 7,5%. Виправити ситуацію вже не допомагають ні зростання глобальних нафтових цін, ні валютні інтервенції ЦБ РФ.

Наприклад, 13 серпня рубль оновив 10-місячний мінімум вартості до долара та євро. Центробанк РФ намагається штучно утримати курс рубля. Через це офіційний курс значно відрізняється від реального. Так, за ринкової вартості долара 96,40 руб. офіційний курс становив 89,95 руб./дол.

Серед основних причин падіння – бюджетний дефіцит РФ, збільшення відтоку валюти та психологічний ефект боїв на Курщині. Крім того, 12 червня щодо Московської біржі було запроваджено міжнародні санкції, а торги доларом та євро на ній зупинилися.

При цьому Московська біржа не змогла повернути росіянам валюту. Євро та долари, які брокери зберігали на рахунках у кліринговому центрі як валютне забезпечення, були примусово конвертовані в російські рублі.

У цілому в умовах часткової ізоляції від світової фінансової системи РФ зіткнулася з множинністю курсів, які можуть відрізнятися один від одного. У разі арбітражні операції неможливі, рух капіталу фактично заборонено, а зовнішньоторговельні конверсійні операції суворо контролюються.

"Занадто багато чинників...":Що буде з курсом долара в Україні

неділя, 18 серпень 2024, 13:30

В Україні курс долара у більшості обмінників фінкомпаній та працюючих вихідними відділень банків перебуватиме в межах коридору: прийом від 40,60 до 41,30 гривень та продаж від 41,35 до 41,65 гривень. А курс євро власники обмінників 17−18 серпня виставл...

Українцям масово відмовляють у субсидіях: Що робити, аби все-таки отримати допомогу від держави

неділя, 18 серпень 2024, 13:15

В умовах повномасштабної війни держава продовжує адресно підтримувати тих українців, хто цього потребує - зокрема, надаючи житлові субсидії. При цьому нині в Україні діє спрощений механізм звернення по таку допомогу - без збирання довідок та витрачання...