Курс долара в Україні зміниться: Скільки заплатимо за валюту і до чого підготуватися

В Україні курс долара до кінця року може збільшитися і знову переступити позначку 40 грн/$. При цьому середня вартість валюти протягом року може становити близько 39,5 грн/$, очікується плавна девальвація гривні, передають Патріоти України.

Курс долара (середній за рік) може бути від 36,6 грн/$ (Concorde Capital) до 39,5 грн/$ (Morgan Stanley). У кінці року за долар доведеться платити від 36,6 грн/$ (Concorde Capital) до 45 грн/$ (Morgan Stanley).

У Кабінеті міністрів вважають, що економіка України 2023 року зросте на 1%. В НБУ розробляють власні прогнози і вважають, що економіка зросте на 0,3%. Водночас експертні оцінки мають широкий коридор: від падіння на 4,6% (Oxford Economics) до зростання на 5,5% (Sense Bank). Важливо зазначити, що свої прогнози аналітики розробляли в різний період, і можливо, у деяких з них не було враховано спроможність енергетичної системи вже в лютому подолати дефіцит генерації струму.

Сергій Ніколайчук, заступник голови НБУ, нагадує: до того, як Росія почала атакувати енергосистему, очікувався ріст ВВП на 4%, але обсяги виробництва вимушено зменшилось через проблеми з електроенергією. Тепер Національний банк вважає, що обсяг ВВП майже не зміниться цього року.

"Здається, Росія програла битву за українську енергетику. Потрібно готуватись до нового опалювального сезону. Але зараз в прогнозі не закладаються блекаути для країни", – каже Соболев. Крім динаміки ВВП, економісти у своїх оцінках також спрогнозували рівень інфляції і курс долара (ці два показники пов'язані).

Ціни цього року можуть зрости від 15% (прогноз ICU) до 19% (IER/GET). Середній прогноз становить 16,9%. Оцінки уряду більш негативні – близько 24%. Проте, як розповідає Соболев, пік інфляції, ймовірно, вже подолали. Тобто далі динаміка зростання цін буде тільки зменшуватись.

Джерело: Обозреватель

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...