Курс гривні буде неминуче падати: Економіст розповів чому та наскільки (відео)

Українська економіка у 2021 році продовжує демонструвати минулорічну динаміку падіння, а впровадження загальнонаціонального локдауну негативним чином позначиться на ключових галузях, що як наслідок спричинить падіння національної грошової одиниці – гривні. Про це під час пресконференції сказав голова Комітету економістів України Андрій Новак, передають Патріоти України.

"Сьогодні зберігається тенденція до падіння української економіки. За минулий рік замість прогнозованого зростання ВВП на 4,5%, відбулось падіння на таку ж величину. І тому різниця між прогнозним рівнем ВВП і реальним за минулий рік становить 9% ВВП України, що складає фактично десяту частину", – сказав він.

Економіст пояснив, що суттєве падіння продемонстрували ключові галузі економіки – сільське господарство та промисловість. Так, промисловість в лютому впала на 4,6% ВВП, аграрний сектор – на 4,3%. "Це – суттєве зниження галузей української економіки, що буде тягнути вниз загальний показник ВВП України", – сказав він.

Андрій Новак наголосив, що впровадження локдауну – це головний фактор, який може потягнути вниз і курс гривні. "Загальнонаціональний локдаун, що буде впроваджено з високим ступенем вірогідності, – матиме беззаперечний вплив. Так, за 2-й квартал минулого року падіння ВВП відбулось на рівні 11,5%. Якщо локдаун буде впроваджено, то можна очікувати, що в першому і другому кварталах цього року буде таке ж падіння ВВП країни", – сказав він

На переконання економіста, враховуючи об’єктивний фактор падіння національної економіки і суб’єктивний фактор щодо девальвації гривні урядом та НБУ (оскільки уряд закладав до Державного бюджету-2021 курс 29,1 грн за долар) – слід очікувати подальшу девальвацію гривні.

"Гривня буде девальвувати із вірогідністю 99,9%. Питання лише щодо темпів цього процесу. Тому що курс національної грошової одинці – це дзеркало стану економіки і фактор курсової політки, яку провадять НБУ і уряд", – завершив Андрій Новак.

В Україні будуть призначати пенсію за новими правилами: Що змінили в законі

неділя, 5 травень 2024, 9:14

В Україні ухвалили новий закон, який дозволить зараховувати при розрахунку пенсії стаж, набутий в інших крахнах. Зокрема, враховуватиметься страховий стаж, набутий в інших країнах, навіть якщо з цією країною не укладено угоду щодо пенсійного забезпечен...

У Міненерго пояснили, навіщо Росія поновила обстріли енергетичної інфраструктури

неділя, 5 травень 2024, 8:38

Російські загарбники знову почали обстрілювати енергетичну інфраструктуру, що може свідчити про зміну політичної та економічної ситуації. Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко в етері телеканалу "Ми - Україна". "Чому вони зараз вирі...