Лайфхак, що згодиться кожному: Як заощадити на оплаті комуналки

Журналісти опублікували декілька порад, як зменшити витрати на оплату комунальних послуг в Україні, не порушуючи норм чинного законодавства, передають Патріоти України.

Перш за все рекомендується встановити лічильники на гарячу і холодну воду, а також перевірити, чи не протікають крани чи унітаз. Це дозволить заощадити витрати води втричі. Крани пропонується обладнати насадками - аераторами, які збільшують тиск струменя і таким чином витрати води зменшуються.

Холодильник, який "з'їдає" близько 20% спожитої електрики на місяць, можна максимально завантажити і тоді він буде рідше включатися. Експерти попереджають, що всі ємності всередині холодильника повинні бути закриті, оскільки датчики реагують на вологість і охолодження включається частіше. Пропонується також користуватися феном по мінімуму - він споживає багато електроенергії. В ОСББ пропонують мешканцям встановлювати двозонні лічильники, які рахують електроенергію за різними тарифами - незважаючи на високу вартість, він окупиться за кілька місяців.

Для економії газу пропонується гріти і готувати їжу на середньому полум'ї пальника, а також оглянути посуд на предмет деформацій дна. Пошкоджений або неочищений посуд може давати перевитрату до 50% газу за один нагрів.

Експерт у сфері житлово-комунальних послуг Андрій Нікончук прокоментував основні способи економити на опаленні. За його словами, іноді для зниження витрат при передачі жителям будинків доводиться ремонтувати або повністю міняти труби опалення.

"Утеплення будинку, реконструкція системи опалення гарячого водопостачання будинку", - зазначив він.

Журналісти навели як приклад будинок, мешканці якого об'єдналися в ОСББ для участі у державній програмі підтримки з енергоефективності. Вони утеплили стіни, підвал, горище та інше і при цьому 70% витрат компенсувала держава. Це дозволило скоротити витрати на опалення більше ніж на половину.

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...