Мають бути жорсткі заходи: П'ять країн ЄС вимагають повністю заборонити ввезення зерна з Росії

П'ять країн Європейського Союзу (ЄС) - Литва, Латвія, Естонія, Польща та Чехія –-виступили за введення заборони на ввезення зерна з Росії та Білорусі на територію співдружності. З таким закликом міністри зазначених країн звернувся до Європейської комісії, яка раніше запропонувала запровадити мито замість повного ембарго на російське зерно, передають Патріоти України.

Про це повідомили в Міністерстві сільського господарства Литви. Розгляд цього питання також відбудеться на засіданні Ради міністрів сільського господарства та рибальства ЄС.

У зверненні пропонується ввести заборону на ввезення продукції з РФ та Білорусі на всю територію ЄС. Також міністри наголосили на важливості впровадження заходів, щоб на європейський ринок не потрапляло вкрадене з України зерно.

Крім того, Міністерство сільського господарства Литви раніше ініціювало розслідування щодо походження зерна, яке ввозиться до країни. Цьому передувало отримання інформації від міністра агрополітики України про те, що Росія наживається на експорті зерна з тимчасово окупованих територій України до третіх країн.

22 березня Єврокомісія офіційно висунула пропозицію підвищити тарифи на ввезення зернових із Росії та Білорусі. Таким чином, у ЄС мають намір, зокрема, боротися з експортом Росією незаконно привласненого українського зерна.

Однак поки що йдеться саме про введення мит, а не про повну заборону. Передбачається, що мита буде підвищено до максимально дозволеного СОТ рівня для таких товарів:

  • пшениця;
  • кукурудза;
  • соняшниковий шрот.

Водночас заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка вважає, що Єврокомісія може все ж таки запровадити заборону на ввезення російського зерна. Таке ембарго орган може схвалити вже у квітні. Наступною під заборону може потрапити металургійна продукція із країни-агресора.

Загалом Україна має на меті повністю зупинити постачання сировини з РФ до Євросоюзу. "Для нас важливо реалізувати проект витіснення російської сировини, напівфабрикатів та заміни їх українськими", – зазначив Качка.

Курс валют: поняття та особливості його формування

субота, 27 квітень 2024, 15:04

Багато людей у різних країнах користуються актуальним курсом валют, якщо їм хочеться інвестувати чи відкласти гроші, поїхати за кордон чи провести оплату за щось. Курсом є вираження ціни однієї валюти за рахунок іншої валюти. Під час проведення міжнаро...

В Україні подовжили пільгову ціну на електроенергію для населення: Стало відомо, на який термін

субота, 27 квітень 2024, 11:56

Кабінет Міністрів України подовжив дію пільгової ціни на електроенергію для населення до 31 травня. Попередній термін закінчується 30 квітня. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Кабміну, передають Патріоти України. За словами Шмига...