Між дефіцитом та дорожнечею: Ціни на автомобільне пальне наблизились до 40 грн. Кабмін України готує план Б, - ЗМІ

Бензин та дизель зростає в ціні півтора місяці поспіль. Кабмін хоче посилити державне регулювання, бізнес – виступає проти. Що буде далі

Різке подорожчання нафти, стрімке зростання цін на бензин і дизель, новини про можливе вторгнення Росії та погрози президента Білорусі Олександра Лукашенка залишити Україну без білоруського пального. Події, що розгортаються навколо України, нагадують голлівудський екшн, кожна сцена якого безпосередньо впливає на ринок АЗС, зазначають Патріоти України.

"Сьогодні вийшла якась політична заява – оптова ціна (на нафтопродукти для бізнесу – Ред.) підскочила на 1 грн за літр. Завтра – ціна вже опуститься на 50 копійок", – розповідає LIGA.net топменеджер мережі АЗС, яка входить до трійки найбільших в Україні.

За даними Консалтингової групи А-95, через високі ціни на нафту та зниження курсу гривні вартість нафтопродуктів на АЗС 16 лютого досягла нового рекорду – близько 34 грн у середньому за літр. АЗС продовжують піднімати ціни 46-й день поспіль.

Мінекономіки вже оголосило про наміри втрутитися в роботу ринку і знайти новий механізм підкорення цін, "щоб стабілізувати ситуацію".

Які варіанти зараз розглядає міністерство, як на це реагує бізнес та чому вартість пального в Україні може ще більше зрости.

Тенденція ринку

Нинішнє подорожчання пального триває 46 днів поспіль. Тільки з початку року, за даними групи А-95, бензини та дизель подорожчали на 14-15%, автомобільний газ – навпаки впав у ціні на 2%. Середня вартість пального на 16 лютого коливалась від 34 до 34,5 грн за літр.

Найвищі ціни група А-95 зафіксувала на АЗС середнього та преміум класу: WOG, OKKO, Socar, AMIC, Shell і U.GO, зокрема. Там вартість бензину А-95 варіюється у межах 36 – 37 грн за літр. Найнижчі ціни – у так званих дискаунтерів, або мереж автозаправок економсегменту (Укрнафта, БРСМ-Нафта, Mango тощо).

"Ціни зростають через подорожчання нафти та нафтопродуктів на світових біржах. Другий фактор – спекулятивне підвищення вартості валют під впливом паніки. Ціни на пальне залежать від курсу долара, а акцизний податок, який також входить до вартості пального, залежить від курсу євро", – пояснює голова Нафтогазової асоціації Неля Привалова.

Наприклад, ф'ючерси еталонної нафти Brent на світовому ринку за рік подорожчали на третину: $94 за барель станом на 16 лютого проти $66 за барель рік тому, свідчать дані сайту Investing.com. Лише за неповні два місяці цього року нафта подорожчала на понад 18%. Гривня з початку року опустилася на 3,5%, свідчать дані Національного банку.

"За рік тільки за рахунок подорожчання нафти та курсу нафтопродукти в Україні подорожчали на 9,4 грн за літр. А ще ж є логістика, підвищення зарплат, вартість електроенергії", – розповідає один із топменеджерів держкомпанії Укргазвидобування, якій належить мережа АЗС U.GO.

За оцінкою директора групи А-95 Сергія Куюна, "чиста маржа" АЗС на кожному літрі бензину та дизеля сьогодні коливається в діапазоні 1-1,5 грн.

"Конструктивний діалог"

Близько двох місяців Міністерство економіки, яке з травня 2021 року регулює націнку на пальне для АЗС, тенденцію ринку ігнорувало. Кожну декаду місяця міністерство публікувало так званий бюлетень, де визначало максимальну вартість пального для операторів. Бюлетені дозволяли збільшити цінники на стелах АЗС. Так тривало, поки не настав лютий.

"Ми бачимо, що ціни на нафту зростають високими темпами, а за ними зростає ціна на бензин і дизель в Україні. Тому урядом буде прийняте відповідне рішення, ми зараз розробляємо комплексний план, щоб стабілізувати цю ситуацію", – розповіла міністерка економіки Юлія Свириденко 11 лютого. Деталей не озвучила.

За даними двох співрозмовників LIGA.net, знайомих із деталями переговорів, Мінекономіки запропонувало знизити вартість бензинів та дизеля двома способами – зменшити ПДВ з 20% до 7% та скоротити торгову надбавку для АЗС на бензин (з 5 грн до 4,5 грн) і дизель (з 7 грн до 5 грн). Цю інформацію підтвердив Куюн та власник мережі АЗС Prime Дмитро Леушкін.

"Я чув, що Кабмін хоче зрізати націнку АЗС на бензин і дизель. Навіть говорять про вже прийняту постанову (про обмеження націнки без скорочення ПДВ – Ред.), але 15 лютого Мінекономіки випустило черговий бюлетень зі старим розрахунком граничних цін, тож консультації тривають", – розповідає Куюн.

Що натомість запропонував бізнес? За словами Привалової із Нафтогазової асоціації, оператори АЗС пропонують скористатися досвідом Польщі, знизивши тільки ставку ПДВ. "Це дозволить знизити ціни для споживачів – як для промисловості та населення, так і для потреб держави", – впевнена голова асоціації.

Водночас їй ще не відомо, яке рішення прийняв уряд. "Переговори продовжуються", – зазначив інший співрозмовник із мережі АЗС WOG і додав, що від уряду в переговорах із бізнесом приймає участь заступник Свириденка Денис Кудін. Хід переговорів він описав, як "конструктивний діалог".

Неминуче рішення

Поки що час грає не на користь споживача. За оцінками JPMorgan, ціна Brent легко може пробити позначку $120 у випадку нового загострення конфлікту навколо України. Якщо нафта підскочить вище $100, ціни на бензини та дизель можуть зрости навіть до 40 грн, попереджає топменеджер компанії WOG.

"Усі бояться, що якщо раптом почнеться війна, поставки нафти з Росії скоротяться. Відповідно, виникне дефіцит. Цей ризик ринок вже закладає у ціну. Якщо "український" фактор зникне, то ціна на нафту одразу піде донизу й потягне за собою цінники на АЗС", – пояснює Куюн із А-95.

У такій ситуації бізнес радить швидко приймати рішення. Наприклад, якщо зменшити ПДВ до 7% і знизити акциз, дизель може впасти в ціні на 3 грн за літр, а бензин – на всі 6 грн, прогнозує один із топменеджерів мережі АЗС, яка входить до Нафтогазової асоціації.

Та чи піде на такий крок уряд? За інформацією Куюна, уряд наразі вивчає досвід Польщі, де влада на початку року знизила акциз, прибрала податок на роздрібну торгівлю та зменшила ПДВ на пальне з 23% до 8%.

Варіант Мінекономіки він відверто вважає слабким. "Щоб споживач відчув підтримку уряду, треба знижувати ціну на 4-5 грн за літр, без зниження податків досягти цього не вийде. Але це завжди дуже тривалий та складний процес, зайвих грошей у бюджеті немає", – вважає Куюн.

Водночас до зниження маржі для АЗС треба ставитись обережно, попереджає Куюн. Запропонований у травні 2021 року механізм держрегулювання непогано себе показав, але зміни в ньому можуть порушити баланс", додає він.

"Це вдарить насамперед по легальному бізнесу та змусить нелегальну його частину ще більше зануритись у тінь. Через зростання цін на нафту ринок потребує більше обігових коштів, європейські банки взагалі закрили ліміти на фінансування постачання до України. Напередодні посівної треба бути дуже обережним", – застерігає директор А-95.

Джерело: LIGA.net

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...