МВФ ухвалив важливе рішення щодо кредиту для України: Коли Нацбанк має "відпустити" курс долара

Місія МВФ на рівні персоналу ухвалила рішення у рамках розширеного фінансування виділити Україні кредит у розмірі 15,6 млрд доларів. Рішення після цього має затвердити рада директорів МВФ. Україна в рамках нової програми має відмовитись від використання "друкарського верстата", а в другому етапі - відмовитися від фіксованого курсу долара, передають Патріоти України.

Як повідомляють у прес-службі НБУ, гроші від МВФ Україна отримуватиме протягом чотирьох років. При цьому рішення рада директор ухвалить протягом найближчих тижнів. Україна має пройти два етапи змін у рамках програми. В першу чергу:

  • відмова від емісованого фінансування (друкарського верстата);
  • посилення мобілізації надходжень;
  • реформи посилення антикорупційних засад.

Виконання цих умов триватиме протягом 12-18 місяців. Потім настане другий етап. Тоді очікуються масштабніші реформи. Що цікаво, у прес-релізі НБУ йдеться, що вже на другому етапі Україна може бути членом ЄС (це рішення розглянуть країни ЄС незалежно від програми з МВФ). У другому етапі повернуть плаваючий курс долара (зараз офіційний курс зафіксовано НБУ).

Крім того, має з'явитися "конкуренція на критично важливому ринку енергоносіїв та одночасне зменшення квазіфіскальних зобов'язань". Ймовірно, йдеться про перехід на ринкові тарифи на газ та електроенергію. "Міжнародні партнери вірять в Україну та готові нам допомагати. Вони бачать неймовірну адаптивність нашої економіки після атак на критичну інфраструктуру", - заявив голова НБУ Андрій Пишний.

В Україні для кількох категорій скасували плату за доставку газу? Все, що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:30

Більшість споживачів газу найближчим часом сплачуватимуть за газ, як і раніше, за старими тарифами, передають Патріоти України. Варто пам'ятати, що окремо потрібно сплачувати за «блакитне» паливо і за його доставку. Щодо останнього платежу у мережі н...

У Швейцарії хочуть, щоб українські біженці працювали, але є нюанс

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:56

Очікується, що українські біженці у Швейцарії братимуть участь у соціальному житті країни, інтегруватимуться та знайдуть роботу. Але працевлаштуватися для багатьох з них нелегко. Лише трохи менше від 23 відсотків біженців з України зараз працюють. Феде...