На Росії наростає тиха паніка, або "Дежавю" 2014 року: ​Ринок нафти незабаром накриє новий "сланцевий шок"

Всі намагання ОПЕК+Росія тимчасовим обмеженням власної добичі для стабілізації цін призводять до захоплення ринку американськими сланцовиками, а нові нафтопроводи до портів США запрацюють за півроку і збільшать американський експорт вдвічі, до рівня Росії

Незважаючи на всі зусилля ОПЕК і Москви щодо скорочення нафтовидобутку, ситуація на ринку «чорного золота» повільно, але вірно рухається до «дежавю» 2014 року. Світовий попит на нафту не дотягує до очікувань "нафтовидобувних сестер", повідомив в інтерв'ю Reuters глава Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Біроль, зазначають Патріоти України.

МЕА, за його словами, в третій раз за останні 6 місяців змушена переглянути прогноз в гіршу сторону: в 2019 році світовій економіці буде потрібно всього 1,1 млн барелів нових поставок щодня. Це на 100 тисяч барелів менше травневої оцінки, на 300 тисяч менше, ніж агентство очікувало на початку року.
Зростання видобутку в США як і раніше перевищує весь світовий попит: за підсумками року американські нафтовики збільшать виробництво на 1,8 млн барелів на добу.
В результаті, за оцінкою МЕА, вже на початку 2020 року світовий ринок нафти зіткнеться з надлишком пропозиції, порівнянним з тим, що фіксувався в 2014-15 рр.
Світовий видобуток перевищить попит на 2 млн барелів на добу, вважає агентство. Такий обсяг ОПЕК потрібно додатково прибрати з ринку, щоб привести його в стан балансу, йдеться в липневый доповіді МЕА.
Країни ОПЕК і Росія вже три роки обмежують видобуток: угода ОПЕК +, яка спочатку замислювалася як тимчасова і розраховувалася на півроку, з тих пір чотири рази продовжувалася.
І хоча нинішніх масштабів угоди - 1,2 млн барелів на день - недостатньо, на думку МЕА, вкрай сумнівно, що на грудневому саміті члени ОПЕК + узгодять ще більш істотні обмеження, говорить сировинний стратег Сбербанка CIB Михайло Шейбі.
Продовжуючи втрачати частку на світовому ринку, ОПЕК де-факто здає його американським сланцевим баронам, які в найближчі півтора року зможуть радикально збільшити експорт нафти, попереджає аналітик Сiti Ерік Лі.
До кінця 2021 року потужність трубопроводів, які транспортують нафту з найбільшого сланцевого басейну Permian зросте втричі - в результаті до портів східного узбережжя хлине потік в обсязі до 4 млн барелів на добу (оцінка Rystad Enegry).
Два великих техаських порти - Корпус-Крісті і Фрипорт - будуть реконфігуруруваться під нафтовий експорт. Термінал в першому будує трейдер Trafigura, у другому - Enterprise Products Partners.
В результаті один тільки Permian зможе збільшити видобуток удвічі за 6 років, прогнозує Лі: з 4 до 8 млн барелів на добу.
Трубопроводи запрацюють на початку 2020 року, і головне питання зараз у тому, якою мірою сланцевики зможуть їх заповнити, пишуть аналітики Bank of America. Початкова потужність складе 2 млн барелів на день. Це дозволить збільшити експорт з нинішніх 2,5-3 до 4,5-5 млн барелів на добу. В результаті по поставкам на світовий ринок США впритул наблизяться до Росії, що продає приблизно 5,2 млн барелів щодня.

Країни з дешевим нафтовидобутком, такі як Саудівська Аравія, не можуть довго гратися з у піддавки, скорочуючи присутність на світовому ринку на користь американців і змушені будуть прийняти нові правила гри. В дурнях при такому розкладі залишиться перед усім Росія, з її коштовним видобутком напівпорожніх родовищ.

За останній рік хедж-фонди продали нафтових ф'ючерсів і опціонів на 580 млн барелів в перерахунку на фізичну нафту, відзначають в BofA: їх чиста довга позиція в контрактах на Brent і WTI з 1,5 млрд барелів в минулому році скоротилася до 920 тисяч.
Виробники тим часом нарощують продажі на ф'ючерсному ринку для хеджування майбутніх поставок, але у відсутності зустрічного потоку покупців це надасть додатковий тиск на котирування, попереджає BofA.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...