Ще один удар! На українців чекає значне зростання цін - Нацбанк назвав причини

Національний банк України (НБУ) офіційно попередив українців про майбутнє зростання споживчих цін. Серед причин прискорення інфляції - проблеми з електрикою та підвищення зарплат. Про це йдеться в коментарі НБУ щодо рівня інфляції, передають Патріоти України.

"У наступні місяці очікується подальше прискорення інфляції", – заявили в Нацбанку та перерахували такі причини:

  • збільшення витрат бізнесу на оплату праці;
  • зростання витрат підприємств на електроенергію;
  • підвищення акцизів;
  • ефекти від девальвації гривні в попередні місяці.

Втім, у НБУ запевняють: цінової катастрофи не буде. "Інфляція залишатиметься помірною у 2024 році. Цьому сприятимуть заходи Національного банку із захисту гривневих доходів і заощаджень населення від інфляції та забезпечення стійкості валютного ринку", – кажуть у НБУ.

Фактори, що впливають на інфляцію

Основним фактором, який сприяв прискоренню інфляції, стало здорожчання оброблених продуктів харчування. Це пов'язано з вищими витратами на енергію, зберігання продукції та оплату праці.

Крім того, девальвація гривні сприяла додатковому ціновому тиску. Зокрема, зростання цін на молоко пришвидшилося через спекотну погоду, а вартість бананів зросла в умовах підвищеного зовнішнього попиту. Натомість кісточкові фрукти, кавуни, яблука та деякі овочі борщового набору дешевшали завдяки активізації продажів продукції зі сховищ і перебоїв з постачанням електроенергії.

Регульовані ціни та пальне

Зростання адміністративно регульованих цін незначно прискорилося до 13,4% у річному вимірі. Сповільнилося здорожчання тютюнових виробів, хоча ціни на них залишаються високими. Крім того, зростання цін на фармацевтичну продукцію та медичні товари дещо прискорилося, можливо через курсовий чинник.

Інфляційний тиск стримує мораторій на підвищення тарифів на окремі житлово-комунальні послуги для населення. Зростання цін на пальне сповільнилося до 17,6%, що пов'язано з ефектом бази порівняння через повернення оподаткування пального до довоєнного рівня у липні 2023 року, а також зниженням попиту з боку агропромислового комплексу.

Прогноз на майбутнє

Зростання базової інфляції та цін на оброблені продовольчі товари продовжує набирати обертів, що може бути пов'язано зі зростанням виробничих витрат. Це особливо стосується хлібобулочних та кондитерських виробів. Однак ціни на непродовольчі товари та послуги також зростають, хоча й повільніше. Зокрема, дорожчають послуги у сфері охорони здоров’я, транспорту та зв'язку.

У найближчі місяці очікується подальше прискорення інфляції через збільшення витрат бізнесу на оплату праці та електроенергію, підвищення акцизів та ефекти перенесення девальвації гривні. Проте інфляція за прогнозом НБУ залишатиметься помірною протягом 2024 року.

Все за планом? У РФ усе частіше затримують або скасовують операції з постачання палива, найгірша ситуація з бензином

середа, 14 серпень 2024, 23:30

На паливному ринку країни-агресора Росії фіксують дедалі більше затриманих чи скасованих із боку нафтопереробних заводів угод про постачання бензину й дизпалива. Про це пише російський "Коммерсантъ", передають Патріоти України. Учасники ринку все біль...

В Україні розікрали мільйони на закупівлі захисту для танків ЗСУ: Ось який тюремний термін загрожує зловмисникам

середа, 14 серпень 2024, 19:30

Правоохоронці викрили схему заволодіння державними коштами під час закупівлі елементів динамічного захисту для броньованої техніки ЗСУ. Учасники схеми розкрали 12 млн грн, за що їм загрожує до 12 років ув'язнення. Про це повідомили в Офісі генпрокурора...