Найгірший період вже позаду? В "Укренерго" розкрили, що буде з відключеннями світла найближчим часом

Українська енергетика пережила найскладніший період літа 2024 року. Дефіцит електроенергії не зник повністю, але відключення пом'якшились. У наступні кілька тижнів ситуація продовжить покращуватись за умови, що не буде нових масованих обстрілів енергетики, передають Патріоти України.

Про це заявив голова "Укренерго" Володимир Кудрицький. "У нас є всі причини очікувати, що найскладніший період літа вже позаду. Ми пройшли дуже складні кілька тижнів і зараз дійсно ситуація покращилася", – сказав він.

За його словами, основних причин пом'якшення графіків дві. Це покращення погодних умов, а також зростання генерації за рахунок закінчення планових ремонтів на деяких енергоблоках.

"Спала абсолютно аномальна, рекордна спека. Отже – зменшилося споживання електроенергії. І також, звичайно, це пов'язано з тим, що вийшли з ремонту певні енергогенеруючі потужності – довгоочікувані, важливі для енергосистеми – які, безумовно, надають нам потужності та скорочують дефіцит", – пояснив Кудрицький.

Все це дозволило відключати на по 3-4 черги споживачів одночасно (до 16 години без світла на добу), а по 1-2 черги, зазначив Кудрицький. У деякі години з'явилася можливість взагалі відмовитися від відключень.

"Якщо не буде якихось нових масштабних пошкоджень електростанцій – ситуація матиме тенденцію до покращення. Принаймні наступні кілька тижнів", – резюмував голова "Укренерго".

Зима буде складною: що кажуть енергетики

Ситуація з полегшеним режимом вимкнення світла в кращому разі триватиме до холодів. А з настаннямопалювального сезону графіки знову можуть стати жорсткішими, оскільки споживання струму значно зросте.

"Розраховуйте на себе. Я не жартую. Все в наших руках і залежить від кожного з нас. Якщо кожен подумає, що він зможе зробити для того, щоб пройти наступну зиму, і зробить щось із цього, у нього точно зима пройде легше", – заявив раніше виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

При цьому Сахарук запевнив, що решту роботи виконають енергетики, які працюють 24/7. Зокрема вони продовжують відновлювати зруйновані Росією об'єкти генерації. До жовтня частка відновленої інфраструктури може сягнути 60-70% від того, що було знищено цього року.

Крім того, він додав, що очікує від уряду та всіх учасників процесу підготовки до зими кратного збільшення швидкості. "Її потрібно помножити на 100. Тоді ми щось встигнемо у всіх процесах", – зазначив він.

"Маємо готуватися до найскладніших ситуацій": В "Укренерго" зробили заяву про вимкнення світла взимку

неділя, 28 липень 2024, 11:19

Впродовж зими в Україні будуть працювати усі 9 атомних енергоблоків. Також для зменшення дефіциту в енергосистемі можуть збільшити імпорт електроенергії з Європи. Про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко та голова правління НЕК "Укр...

Далі приховувати немає сенсу: Голова Центробанку РФ Набіулліна відкрито заявила про "вичерпання останніх резервів російської економіки"

неділя, 28 липень 2024, 9:32

Кремль до останнього надував щоки, доводячи світу і Україні, що витримає ще 10 років війни. Але захмарне підвищення ставок Центробанком є свідченням насування катастрофи, яку немає сенсу більше приховувати. Тому Набіуліній дали змогу відкрити рота. Рез...