NASA успішно вивів на орбіту американсько-українську ракету Antares

Українсько-американська ракета-носій Antares вивела на орбіту автоматичний вантажний транспортний корабель Cygnus, повідомляють Патріоти України з посиланням на Конструкторське бюро «Південне». Пуск відбувся 11 серпня о 01 годині 01 хвилині за київським часом із Центру космічних польотів на острові Воллопс (штат Вірджинія, США).

Це був другий у 2021 році пуск ракети-носія середнього класу. Вона вивела в космос 3724 кг корисного вантажу NASA для Міжнародної космічної станції.

Підготовку ракети Antares, її випробування та пуск проведено за участю фахівців ДП «КБ «Південне», ДП «ВО ПМЗ» та НВО «Хартрон-АРКОС».

Згідно з контрактом у Конструкторському бюро «Південне» в режимі реального часу здійснювали технічну підтримку пуску, приймання й оброблення телеметричної інформації.

США запустили ракету Antares розроблену спільно з Україною. Ракета-носій Antares. Фото: NASA/Terry Zaperach

Українські фахівці в повному обсязі забезпечили виконання всіх операцій у своєму секторі відповідальності.

Розробкою ракети-носія займалась американська компанія Northrop Grumman Innovation System (колишня Orbital Sciences Corporation) за участі українських фахівців.

У рамках програми Antares українська сторона виконала весь комплекс робіт з проектування, відпрацювання та виготовлення матеріальної частини основної конструкції першого ступеня для ракети-носія.

Ракета-носій «Антарес» успішно стартувала з космодрому Воллопс, штат Вірджинія (США), 15 лютого 2020 року. Фото: Південмаш

Ракета-носій Antares складається з двох ступенів. Основну конструкцію першого ступеня розробило ДП «КБ «Південне» та виготовило ДП «ВО ПМЗ» у кооперації з українськими підприємствами «Хартрон-АРКОС» (Харків), «Київприлад» (Київ), «Хартрон-ЮКОМ» (Запоріжжя), «ЧЕЗАРА», «РАПІД» (Чернігів) та iн. на замовлення корпорації Northrop Grumman (США).

Космічний корабель Cygnus місії NG-16 отримав ім’я на честь Еллісона Онідзуки, американського астронавта гавайсько-японського походження, який загинув під час старту шатла Challenger.

Перший запуск ракети-носія Antares відбувся 21 квітня 2013 року відповідно до скорегованого плану і був успішним.

Удари по російських НПЗ мали ефект: Росстат зафіксував обвал виробництва бензину

четвер, 28 березень 2024, 10:30

Після серії ударів по російських нафтопереробних заводах, що паралізували роботу великих підприємств "Роснефти" і "Лукойлу", випуск автомобільного бензину в країні впав на 7,4%. Про це повідомляє The Moscow Times, передають Патріоти України. Згідно з д...

В Україні пенсії перерахують за кілька днів: Кому підвищать на 520 грн

четвер, 28 березень 2024, 8:25

В Україні підвищать частину пенсій з 1 квітня. Максимальний розмір надбавки становитиме 520 грн. Йдеться про пенсіонерів у віці 65 років зі стажем не менш ніж 30 років для жінок та 35 років для чоловіків.Про це йдеться в публікації видання "На пенсії",...