Навіть у Маска такого немає: В Україні створили інноваційний двигун для космічних перельотів

Компанія вже бере участь у Європейському тендері на виготовлення 34 супутників.

В Україні розробили і почали тестувати інноваційний іонно-плазмовий двигун, призначений для космічних польотів. Пристрій створили фахівці харківської компанії FED спільно з Національним аерокосмічним університетом ім. Жуковського "Харківський авіаційний інститут". Це абсолютно нова система охолодження для найбільшого супутника, який Європа розробляє на замовлення американської компанії SES, розповів в інтерв'ю президент Асоціації "Укравіапром", голова правління АТ "ФЕД" Віктор Попов, передають Патріоти України.

Супутник вже змонтований і зараз тестується, скоро його перебазують на стартовий майданчик, де ведеться монтаж ракети. Планується, що виведення на орбіту відбудеться наприкінці січня 2021-го.

Попов наголосив, що для української компанії вихід у космос стане великим кроком. "По-перше, тому що ми - українські наука і фірма - показали, що наш потенціал в галузі фундаментальних наук і виробництво конкурентоспроможні. Уявляєте, якщо американці та європейці прийшли до нас, до країни, в якій йде війна, то це вони зробили від безнадії. Тому що в них такого немає, вони це не створили. А ми змогли", - зазначив він.

Компанія вже бере участь у Європейському тендері на виготовлення 34 супутників. "А взагалі наше завдання - добратися до Ілона Маска, почати роботу з його компанією. І, думаю, у нас вийде", - додав Попов.

Будуватимуть місячне селище, використовуватимуть цю нашу систему охолодження, оскільки вона підходить не тільки для супутників, пояснив президент Асоціації "Укравіапром". "Друге. Маск пропонує летіти на Марс, але тільки в один бік. Тому що сьогодні необхідні інші двигуни - не рідинні і твердопаливні. Іонно-плазмові. І ми разом з "ХАІ" розробили такий двигун і випробовуємо зараз. Такі двигуни потребуватимуть не лише для перельотів. Ось уявіть собі: маленький космічний "трактор", який прибирає сміття на навколоземній орбіті. Також необхідні апарати, на яких можна лагодити супутники. Оп, з орбіти на орбіту. "Під'їхав", "підлікував" - і все ок! Як з електрикою: увімкнув-вимкнув двигун, з рідинним це неможливо", - розповів Попов.

Джерело: Укрінформ

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...