Не через економічні причини: Фінансист Фурса розповів, чому в Україні стався стрибок долара і що буде з курсом далі

В Україні останній тиждень спостерігається ослаблення гривні відносно долара. Економіст Сергій Фурса пояснив, чому в Україні стався стрибок курсу долара з 35 до 37 грн. Про це він розповів в ефірі "Сніданку з 1+1", передають Патріоти України.

"Чому стався стрибок курсу з 35 до 37 грн. за долар. Минулого тижня найбільший банк ПриватБанк і Монобанк перейшли на своїх картках на ринковий курс.

До цього, коли усі банки перейшли, вони тримали курсу ближче до офіційного курсу - фіксованого, який 29 грн. за долар. Чому вони відмовилися від цього? Бо картковий туризм, схеми, де з картками їхали за кордон, знімали і прокручували цю історію", - пояснив економіст.

Він зазначив, що таким чином, після підняття курсу цими двома банками, долару стало дорожче потрапляти на чорний ринок і курс виріс.

"Скоріш за все на чорному ринку були схеми, які побудовані саме на картковому туризмі. Це дозволяло долару потрапляти на чорний ринок. Коли вони підняли цей курс, то дорожче стало долару потрапляти на чорний ринок і власне ми побачили цей стрибок", - говорить Фурса та наголошує, що бігти наразі міняти гривні не варто, оскільки, що буде далі з курсом важко передбачити.

Варто зазначити, що офіційний курс гривні до долара зафіксований Нацбанком на рівні 29,25 грн/дол. від 24 лютого 2022 року.

Джерело: ТСН.ua

У ще одній країні ЄС планують скоротити виплати українцям

четвер, 2 травень 2024, 16:47

В уряді Ірландії обговорюють подальше скорочення виплат українським біженцям. Із березня зменшену допомогу отримують новоприбулі втікачі від війни, передають Патріоти України. Останніми тижнями чиновники додатково розглядали рівень фінансової підтримки...

Вартість газу для побутових споживачів в Україні: Озвучено тарифи на наступні 12 місяців

четвер, 2 травень 2024, 9:59

Усі 12 постачальників, що наразі присутні на ринку, оприлюднили свої річні тарифи на газ для побутових споживачів. Йдеться про ціни на природній газ, що будуть діяти до квітня 2025 року, передають Патріоти України. Зазначається, що як і два попередні с...