Не жити, а виживати, але не всі: Для пенсій за віком в Україні встановлено ліміти - про що йде мова

В Україні розмір пенсії за віком залежить від кількості страхового стажу та зарплати, проте не може бути нижчим за прожитковий мінімум для непрацездатних осіб. Таким чином, 2024 року мінімальна пенсія становить 2361 грн.. При цьому максимальна пенсія не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів, тобто ліміт встановлено на рівні 23 610 грн, передають Патріоти України.

Мінімальний та максимальний розмір пенсії за віком, найімовірніше, не зміняться й у 2025 році, адже уряд у проєкті держбюджету вже запропонував "заморозити" соцстандарти, зокрема й прожитковий мінімум. Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA.

Однак залежно від віку, стажу і того, працює одержувач чи ні, до мінімальної пенсії можуть нараховувати доплати. Так, для деяких категорій українців фактична мінімальна пенсія (з доплатами) буде все ж вищою за прожитковий мінімум. Зокрема, пенсія не може становити менше 3370 грн на місяць для:

  • українців 65 років і старше, які вже не працюють та мають стаж не менше 35 років для чоловіків та 30 років для жінок;
  • осіб віком 80 років і більше, які накопичили не менше 25 років (чоловіки) та 20 років стажу (жінки).

А ось в українців від 70 до 79 років за стажу не менше 30 років для жінок та 35 для чоловіків мінімальна пенсія становитиме вже трохи менше – 3240 грн. Таку ж мінімальну суму отримують особи 75-79 років зі стажем 20 та 25 років для жінок та чоловіків відповідно.

Ще менше – 2980 грн із усіма надбавками – "набігає" у пенсіонерів віком до 70 років зі стажем 35 років (чоловіки) та 30 років (жінки), причому незалежно від того, чи продовжують вони працювати. Аналогічна мінімальна пенсія нараховується людям з інвалідністю 1-ї групи (незалежно від віку та стажу).

До речі, середня пенсія в Україні до вересня-2024 зросла до 5816 грн (+73 грн за три місяці). При цьому вже зараз українець із середньою зарплатою може розраховувати на пенсію, розмір якої становитиме лише 4745 грн. А з мінімальною зарплатою і пенсія буде мінімальною – 2361 грн.

А ось максимальні пенсії в Україні зазвичай отримують державні службовці, працівники місцевого самоврядування, народні депутати, науковці та інші категорії громадян, які мали високий заробіток і великий трудовий стаж. Такі виплати враховують усі можливі надбавки, доплати, підвищення та цільову допомогу. Важливо, що у максимальний розмір входять додаткові виплати особам, мають особливі заслуги перед державою.

Як дізнатися свій майбутній розмір пенсії за віком

Кожен українців може побачити орієнтовний розмір майбутньої пенсії навіть за десятки років до досягнення пенсійного віку. Для цього можна скористатися пенсійним калькулятором на сайті Пенсійного фонду (ПФУ), який дозволяє зробити розрахунки. Він допомагає планувати своє майбутнє та виправити ситуацію у разі, якщо розмір майбутньої пенсії надто низький, йдеться у матеріалі OBOZ.UA.

Як дізнатися розмір майбутньої виплати:

1. Потрібно пройти реєстрацію на порталі Пенсійного фонду – portal.pfu.gov.ua. Для цього можна пройти реєстрацію за допомогою КЕП (можна завантажити на сайті свого банку), за допомогою Дії тощо.

2. На основній сторінці відображаються анкетні дані: ПІБ, дата народження, податковий номер, стаж, остання дата, за яку сплачено внески. У верхній частині сторінки потрібно вибрати "Пенсійний калькулятор".

3. Далі слід ознайомитися зі своїми даними. Можна, зокрема, побачити орієнтовну дату виходу на пенсію (і підрахувати, чи вистачає стажу, щоб вийти на пенсію у 60 років). Також буде відображено можливий розмір майбутньої пенсії.

Без стажу не буде пенсії: яка сума виплати

За недостатнього стажу, менше 15 років за весь час трудової діяльності, пенсію не платять. Замість неї призначають спеціальну виплату, яка також прив'язана до прожиткового мінімуму.

Розмір соціальної пенсії визначається як різниця між прожитковим мінімумом для непрацездатних (у 2024 році це 2361 грн) та середнім місячним доходом на одну особу в сім'ї за останні шість місяців. Проте максимальна сума виплати не може перевищувати 100% прожиткового мінімуму для працездатної особи, що становить 3028 грн.

Не вистачає грошей на війну: У Кабміні пояснили необхідність підвищення податків для всіх українців

середа, 9 жовтень 2024, 11:45

Усі податки, що надходять до держбюджету України, йдуть на сектор безпеки та оборони, але навіть цього недостатньо. Тому важливо ухвалити податкові зміни в другому читанні, передають Патріоти України. Про це повідомили у Міністерстві фінансів. "Усі зіб...

Не жити, а виживати, але не всі: Для пенсій за віком в Україні встановлено ліміти - про що йде мова

середа, 9 жовтень 2024, 11:28

В Україні розмір пенсії за віком залежить від кількості страхового стажу та зарплати, проте не може бути нижчим за прожитковий мінімум для непрацездатних осіб. Таким чином, 2024 року мінімальна пенсія становить 2361 грн.. При цьому максимальна пенсія н...