Погані новини для України: Ціни на руду падають, держава і бізнес мають бути готовими до зниження валютних надходжень

Після стрибка цін на аграрну та металургійну продукцію, який розпочався у четвертому кварталі минулого року, спостерігається зниження попиту та цін на кукурудзу і металургійну продукцію.

Те, що ціни на руду падають після зростання - нормальна світова практика, тож уряд має не перекривати бізнесу кисень, а подбати про його підтримку. Про це заявила Ксенія Орінчак, виконавча директорка Національної Асоціації добувної промисловості України, передають Патріоти України із посиланням на українські ЗМІ.

"Взагалі весь видобувний сектор підпадає під ризики коливання цін. Тому що є сировина, яка на біржі купується, і яка не на біржі. І це постійний ризик як для бізнесу, так і для держави" - пояснює Орінчак.

Саме тому, на її переконання, формування ренти на руду з урахуванням її вартості на міжнародних біржах може дати не прибуток до бюджету, а навпаки - втрати.

"Якщо ми будемо це прив’язувати (до біржових ставок - ред.) і ще збільшувати податки, то, безумовно, буде втрачати і держава, буде втрачати і безнес. Нам головне в цьому розрізі не топити бізнес, а допомагати йому" - підкреслила вона.

Орінчак також переконана, що у ситуації, коли йде ціновий спад, держава повинна не перекривати повітря українським компаніям.

"Ці компанії роблять добру справу – заводять в країну валюту і дають робочі місця. А це, знову ж таки - бюджет і податки", - резюмувала Орінчак.

Як відомо, після стрибка цін на аграрну та металургійну продукцію, який розпочався у четвертому кварталі минулого року, спостерігається зниження попиту та цін на кукурудзу і металургійну продукцію. Так, у цей четвер на азійських ринках ф'ючерси на руду з 62-відсотковим вмістом заліза в Сінгапурі подешевшали на 10% - до $134 за тонну. Це мінімуму за останні 8 місяців.

Коментуючи ситуацію з цінами, економіст Борис Кушнірук зазначив, що тепер перед українською владою стоїть завдання відкоригувати річні фінансові плани з урахуванням того, що експортна виручка значно впаде, а разом з нею може обвалитися і курс гривні.

Війна не завада? В Україні побільшало офіційних мільйонерів

середа, 1 травень 2024, 18:30

В Україні завершилася кампанія декларування доходів громадян за 2023 рік – згідно з її результатами, кількість офіційних мільйонерів збільшилась на 1,2 тис. і становить 10,7 тис. осіб. Про це у себе в Telegram повідомив голова парламентського комітету ...

Виплати українським біженцям у Польщі можуть скасувати: Чого очікувати далі

середа, 1 травень 2024, 16:30

Уряд Польщі ухвалив проєкт змін до закону про допомогу українським біженцям, зокрема прив’язування соціальних виплат до навчання українських дітей у польських школах. Цей законопроєкт також передбачає законність перебування громадян України, яким присв...