Попереду кардинальні зміни: Українцям розповіли про ситуацію з нестачею автопалива

Блокування поляками кордону з Україною призвело до серйозної нестачі в країні автогазу - фактично вже виник дефіцит ресурсу. Погіршило ж ситуацію те, що в Україну не може потрапити не лише автогаз із, власне, Польщі, а й ресурс із країн Балтії - адже його доставляли в Україну через ту саму Польщу, передають Патріоти України.

Втім, катастрофа країні не загрожує – вже знайдено спосіб не лише забезпечити її ресурсом, а й не допустити подальшого зростання цін, що після значного здорожчання у листопаді фактично переломило негативну ситуацію.

Про це розповів в ефірі телемарафону член Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Олексій Устенко. Він зазначив:

  • Польща постачала Україні 40% автогазу, якого та потребувала;
  • країни Балтії – 10-15%.

"Тобто, вже почався дефіцит. …Заїжджати вони не можуть, тому їм потрібно дати коло, поїхати через Словаччину чи Румунію. Там там же були черги на кордонах, у Словаччині є блокування... Тому теж була затримка", – констатував Устенко .

Крім того, зазначив він, порт Галац у Румунії, "в якій ми також беремо скраплений газ", також не відвантажував ресурс – через шторм у Чорному морі. Все разом це призвело до того, що у моменті вартість автогазу в Україні зросла.

"Фактично, велике підвищення ціни сталося через те, що був моментний дефіцит. Низка факторів зіграла на те, що стався дефіцит в Україні, ціна піднялася", – розповів нардеп.

Що буде далі

Втім, запевняє він, навіть попри ці проблеми, катастрофа Україні не загрожує – бодай тому, що ціни на автогаз уже почали знижуватись. Так, наголосив він:

  • тиждень тому ціна становила 65 тис. грн. за тонну,
  • зараз вона впала до 54-55 тис. грн.

Ба більше, підкреслив Устенко, якщо найближчим часом поляки не розблокують кордон, Україна зможе отримувати ресурс з Румунії та інших країн Європи. Тим паче, що це також сприятиме зниженню цін – хоч і невеликому.

"Ціна тоді не впаде дуже сильно, але все ж таки зменшуватиметься, бо фактично велике підвищення ціни сталося через те, що був моментний дефіцит... Той дефіцит, який є, ми також можемо компенсувати – не автотранспортом, а вагонами. Тому говорити, що у нас буде дефіцит і ціна зростатиме – не варто. Я прогнозую, що ціна знижуватиметься", – резюмував він.

Як зросли ціни на АЗС

Водночас, АЗС значно підвищили ціни на автогаз. За даними "Мінфіну", 1 грудня ресурс на заправках коштував у середньому 36,74 грн/літр – тоді як 2 листопада його вартість становила 29,31 грн/літр. Таким чином, за місяць, у який "розігралася" блокада ціни на автогаз виросли відразу на 7,43 грн/літр.

Українцям перерахували пенсії: Ось кому заплатять на тисячі гривень більше

субота, 27 липень 2024, 13:30

Середня пенсія в Україні зросла за останні три місяці приблизно на 73 грн, до 5816 грн. У січні 2024-го українці в середньому отримували 5385 грн. Якщо ж рахувати зміну розміру пенсії за весь час повномасштабної війни, то виплати зросли з 3991 до 5816 ...

Варто знати! Українців через суди змушують заплатити податки за свої старі квартири та будинки - скільки та в якому випадку треба платити

субота, 27 липень 2024, 11:30

В Україні все ще триває термін сплати податків на квартири та будинки (за умови, якщо площа перевищує "норму"). При тому Державна податкова служба продовжує через суди отримувати з боржників податки, які вони не сплатили ще з минулих років, передають П...