Потрібні додаткові скоординовані зусилля: Нафтове ембарго не змусить Путіна припинити війну, - експерт

Грошові втрати Росії від запровадження нафтового ембарго будуть не настільки суттєвими, щоб перекрити їй можливість фінансувати війну в Україні. Про це повідомив директор спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев, передають Патріоти України.

Він зазначив, що у відповідь на вторгнення РФ в Україну США, Канада та ЄС оголосили про запровадження ембарго на імпорт російських вуглеводнів. Таким чином, до 5 лютого 2023 року під заборону потрапить 43% російського нафтового експорту.

За його словами, вплив цих обмежень, який можна буде оцінити в цілому лише за підсумками 2023 року, буде тривалим і неоднозначним. Але при цьому можливе суттєве здорожчання цін на нафту у світі. "Оскільки інші постачальники не гарантують збільшення видобутку, здатного компенсувати ці обсяги й задовольнити очікуване зростання попиту, ціни на нафту марки Brent до кінця 2022 року зростуть до 140-150 доларів за бар. Це призведе до подорожчання нафтопродуктів у державах-імпортерах на 30-40%", - вважає експерт.

Аналіз Рябцева свідчить, що втрати РФ від запроваджуваного ембарго не здатні скоротити її доходи так, щоб припинити чи урізати фінансування війни в Україні. "Просте вилучення з ринку 3% світового споживання нафти може призвести до виникнення ситуативної нестачі пального в державах, які запровадили обмеження. Потрібні спільні зусилля держав-партнерів та України, щоб нейтралізувати відповідні ризики та критично обмежити фінансову спроможність Росії до ведення загарбницької війни", - підсумував експерт.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...