Про ціну в 17 грн можна забути: Стало відомо, коли і наскільки знизиться ватість яєць Україні

Яйця - популярний продукт харчування. І 2022 року в Україні їхня ціна сильно зросла. Хоча до кінця літа 2022 року ціни на яйця в Україні радували своєю стабільністю, восени вони шокували всіх швидким зростанням, передають Патріоти України.

Чи буде продовжуватися ця тенденція, чи можливо вартість яєць почне знижуватися? Про це розповіла старша наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Світлана Пашко.

За її словами, більшість виробників курячих яєць в центральних регіонах України потрапили в зону бойових дій. У Донецькій, Київській, Харківській, Херсонській області виробничі потужності взагалі були втрачені. Саме це і вплинуло на зниження пропозиції яєць на ринку країни та призвело до здорожчання продукту харчування.

Проте сьогодні більшість експертів вже мають привід для оптимізму. Наприклад, виконавчий директор асоціації "Союз птахівників України" Сергій Карпенко прогнозує збільшення пропозиції курячих яєць на українському ринку завдяки надходженню продукції від домогосподарств та зростанню обсягів виробництва Це, за його словами, вплине на вартість яєць наприкінці першого кварталу 2023 року. Вже в березні 2023 року яйця можуть почати дешевшати.

Інститут аграрної економіки прогнозує, що на нинішньому рівні ціна яєць в Україні зберігатиметься приблизно до Великодня 2023 року (16 квітня). А вже ближче до травня почнеться її зниження.

А ось аналітикиня Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин впевнена, що найближчі два місяці в Україні відбуватиметься значне зниження ціни на яйця (10-15%). А більш суттєве падіння (35-40% від рівня лютого 2023 року) відбудеться вже після Великодня.

Джерело: ТСН.ua

Притиснути агресора: Bloomberg з'ясував, що увійде до нового пакета санкцій ЄС проти РФ

вівторок, 7 травень 2024, 17:37

Єврокомісія розробляє 14-й пакет санкцій проти Росії – до нього можуть увійти обмеження щодо російського аналога SWIFT, пропагандистських ЗМІ, СПГ, рідкоземельних металів та транспортних компаній. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на знайомі з с...

У Кремля проблеми: Експерт із міжнародної економіки дав прогноз, коли у Росії закінчаться гроші на війну

вівторок, 7 травень 2024, 14:49

Держава-агресор Росія вихваляється, що санкції нібито не впливають на економіку, однак вже використала близько половини коштів з Фонду національного добробуту, зокрема і для ведення війни. Втім гроші і в ньому можуть закінчитися вже у 2025 році, переда...