"Прощай, немытая": Лукашенко отримав значну перемогу у нафтовій війні з Путіним. Перший танкер із США прибув у порт Клайпеди

Перший танкер з американською нафтою для Білорусі прибув у порт Клайпеди (Литва). Далі сировина піде на переробку. Про це повідомили в суботу в концерні "Белнефтехим", повідомляють Патріоти України з посиланням на ТАСС.

"У порт Клайпеди 5 червня о 23:00 прибув і став під розвантаження танкер з 77 тис. тонн американської нафти сорту Bakken. Далі нафта буде направлена залізницею на Новополоцький НПЗ", – поінформували в концерні.

Транспортування триватиме близько 1,5 тижня. В "Белнефтехиме" уточнили, що це 12-а танкерна поставка у цьому році від альтернативних постачальників. Загальний обсяг танкерних поставок вже перевищив 1 млн тонн нафти.

Чому поставки із США важливі для Білорусі

Незважаючи на те, що публічно президент Білорусі Олександр Лукашенко називає Росію найближчою братською державою, протягом останнього року він послідовно шукає альтернативних постачальників нафти. Так Білорусь знижує залежність від поставок з Росії.

Білорусь вже купувала сировину у Саудівській Аравії, Норвегії, Азербайджану. Про поставки з США країни домовилися в середині травня.

Білорусь почала шукати альтернативних постачальників нафти після тарифної війни між Кремлем і Мінськом. РФ дала пільги своїм нафтозаводам (так званий "податковий маневр"), які звільнили російських продавців нафти від частини мит. У Білорусі заявили, що через це отримали збитків на $330 млн.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...